DORUČAK JE NAJBITNIJI Pet namirnica koje ne treba zanemariti

hrana,doručak,namirnice
Pixabay

Ono što jedete za doručak može uticati na vaše raspoloženje i osjećaj gladi tijekom dana. Zato je važno napraviti dobar izbor.

Ovih pet hranjivih namirnica za doručak pomažu da lakše izgubite težinu, a da budete dovoljno siti.

1. Maline
Jedna šalica malina daje osam grama vlakana – to je više nego dvostruko više od šalice jagoda. Što se tiče razloga zbog kog su vlakna korisna, istraživanje sugerira da konzumiranje više vlakana može podstaći gubitak težine.

Tijekom dvogodišnje studije, istraživači su otkrili da je povećanje unosa vlakana za osam grama na svakih 1.000 unesenih kalorija rezultiralo gubitkom od dva kilograma.

2. Ovsena kaša
Ovas može pomoći gubitak težine na dva načina. Pun je vlakana, što vas duže održava sitim, a riječ je o ugljenim hidratima sa „sporim oslobađanjem“, koji, ako ih pojedete tri sata prije vježbanja, mogu vam pomoći da sagorite više masti, tvrdi studija.

Kaša također može biti izbor za doručak s visokim sadržajem proteina. Na primer, jedna šalica daje 15 grama proteina, a ako je prelivena puterom od orašastih plodova, orašastim plodovima ili sjemenkama, cijeli obrok može sadržati 20-30 grama proteina.

3. Jogurt
New England Journal of Medicine otkrio je koja je hrana u korelaciji s promjenom težine, uključujući prvih pet namirnica koje promovira gubitak težine – a jogurt je jedna od njih.

Mnogi jogurti također sadrže proteine i mogu pomoći onima koji žele da postanu mršaviji. Proteini su prirodno zasitni i potrebno im je više vremena za varenje nego jednostavnim ugljenim hidratima.

Rečeno je da je protein sirutke najbolji za gubitak težine i prirodno se nalazi u jogurtu, kao i u obliku praha.

Za one koji ne žele da konzumiraju prerađenu sirutku, uvrstite jogurt u doručak, ali izaberite običnu varijantu i dodajte sveže voće da smanjite kalorije i povećate vlakna.

4. Puter od kikirikija
Orašasti plodovi su prepuni proteina i vlakana kako biste bili duže siti i kako bi vam pomogli u gubitku težine. Maslac od orašastih plodova također pruža dobru dozu zdravih masti.

Uopćeno govoreći, orašasti plodovi su stekli „lošu“ reputaciju jer su bogati kalorijama i masnoćama, pa samim tim, kada se dodaju kašama ili jogurtu, taj obrok ima mnogo više kalorija. Ali, ovi plodovi mogu i dalje biti zadovoljavajuće zdrav doručak.

Dvije kašike putera od kikirikija imaju nešto manje od 200 kalorija, sedam grama proteina i dva grama vlakana. Samo pazite s doziranjem.

5. Jaja
Jedno veliko jaje ima šest grama proteina i 72 kalorije, što ga čini hranljivim izborom za doručak za gubitak težine.

I dok će vam samo jedenje bjelanaca pomoći da uštedite kalorije, također ćete izgubiti polovinu proteina (oko tri grama je u žumancetu).

Osim toga, žumance je bogato zdravim hranljivim materijama, kao što su kalcijum i antioksidanti koji štite oči – lutein i zeaksantin. Žumanca su značajan izvor kolesterola u ishrani. Ali novija nauka sugerira da kolesterol u ishrani nije sam po sebi loš za zdravlje srca i istraživači misle da je jedenje jednog cijelog jajeta svakog dana dobro za većinu ljudi, prenosi Ona.