ZAPOSJEO BISER PRIRODE I NAPLAĆUJE ULAZNICE Postavio znak 'Nacionalni park' i posjete naplaćuje 5 eura po osobi

Okupacija Štrbački buk
Dnevnik.hr

Štrbački buk je 24 metra visok vodopad na rijeci Uni na nadmorskoj visini od 294 metra. Nalazi se na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U Hrvatskoj spada u općinu Donji Lapac i u vlasništvu je države.

No, ekipa Provjerenog donosi priču o čovjeku koji ih je dočekao tik do Štrbačkog buka, tvrdeći da je to njegovo vlasništvo. On je Zdenko Matešić i na prilaz slapu postavio je ploču s natpisom: “Nacionalni park Una“ i turistima naplaćuje ulaznice. Pokušao je Provjerenom zabraniti snimanje, jer im, kako je tvrdio, nije dao dozvolu za to.

Jednom ih je dočekala i njegova supruga koja im je također branila snimanje tvrdeći da je to privatan posjed. “Kako vi to ovako upadate i od mene tražite nešto? Od kuda vi znate da je ovo javni prostor, na osnovu čega“, pitala je.

Mještani: ‘Uzurpirano je, to znaju svi’

Situaciju je za Provjereno komentirao i Vinko Selak, predsjednik ribolovnog društva u Donjem Lapcu. “Uzurpirano je, to znaju svi mještani Donjeg Lapca, to zna općina, zna policija, to zna Državni inspektorat koji sam na moju inicijativu zvao…oni su rekli, e on to ne smije raditi, a ja sam pitao tko to da njemu kaže“, kazao je.

Još jedan ribar, Duško Blanuša, kazao je da je slučaj prijavljivao policiji. “Preko puta je zategao bodljikavu žicu, i ja kad sam se vraćao iz ribolova, srećom pa sam imao onu bateriju na glavi pa sam je primijetio, da je nisam imao ja bih se sav sasjekao na bodljikavu žicu. Ja sam to prijavio na policiju, i dečki su došli i naredili mu da makne tu žicu“, kazao je.

Naplaćuje pet eura po osobi?

Ekipu Provjerenog je jednom dočekao i sam Matešić, koji im je, kao i njegova supruga, zabranio snimanje. Nakon rasprave od 45 minuta je kazao da samo on može dati dozvolu za snimanje na otvorenom prostoru uz rijeku.

“Naplaćuje ulaz, naročito ako su strani državljani. Najprije je naplaćivao pet eura po grupi, sad je počeo naplaćivati pet eura po osobi, a domaćima koji su građani Hrvatske naplaćivao je po tri eura”, poručio je Blanuša. Turisti koji dođu, primjerice, prvo vide ploču s natpisom “NP Una Mamea park“ iako je Nacionalni park Una u BiH. Mićo Martinović iz Udruge avanturističkih sportova i raftera kazao je da svi vapaji prema institucijama nisu dali rezultata.

Inače, Provjereno javlja da je prostor uz samu rijeku Unu na tom potezu u vlasništvu HŽ infrastrukture koje je odlukom Vlade brigu o tom dijelu pruge prepustila BiH. Tako su na upit odgovorili da nemaju saznanja o Matešićevim aktivnostima. On pak još nije pokazao nijedan od 3000 dokumenata koje navodno ima, i koji navodno dokazuju vlasništvo nad ovim dijelom zemljišta.