VIDEO  Veliki požar kod Šibenika zahvatio i kuće, ljude spašavaju brodovima

požar,Šibenik,vodice
Cropix

Požar koji je u srijedu oko 11 sati izbio u okolici Vodica - u Mrdakovici na Benkovačkoj cesti, proširio se prema Zatonu i Raslini gdje je situacija dramatična, a u gašenju sudjeluje više od 100 vatrogasaca, 50-tak vozila i kanaderi, a sve otežava jak vjetar.

Kako javlja šibenik.in, u tijeku je evakuacija stanovnika Rasline i Zatona morskim putem prema Bilicama u koju su se uključili i stanovnici s brzim gumenim brodovima. Na stranici Općine Bilice pozivaju stanovnike Bilica da prime ljude u kuće.

Sadržaj se učitava...

Nekoliko kuća je, kako kažu mještani, zahvatila vatra, od dima se ne može disati, a vatrogasna vozila ne prestaju dolaziti. U jednom trenutku vatra se probila praktički do središta Zatona, zahvatila je čak i crkveni toranj, a vatrogasci su jedva branili i vatrogasni dom, javlja šibenski.hr. Srećom, vatru na krovu crkve vatrogasci su uspjeli ugasiti.

Sadržaj se učitava...

Požar je toliko snažan i velik da su pepeo i dim potpuno prekrili nebo iznad Vodica i Šibenika.

Požar kod Zatona zahvatio je dio kuća i vozila, vatrogasci su na terenu i sprečavaju njegovo širenje, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Uz domicilne snage iz Šibensko-kninske županije, u gašenju pomažu i vatrogasci susjedne Splitsko-dalmatinske.

Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije dao je u RTL-u Danas najnovije informacije te potvrdio ono što govore stanovnici, da je ovo gori požar nego onaj iz 1986. godine.

"I tada je gorjela kao i sada, velika borova šuma, ali ovo je sad gori požar. Krenuo je iz Zatona, 7-8 km na Benkovačkoj cesti, išao je u pravcu Vodica. Kad je puhnuo jaki maestral, vjetar je vatru bacao 500-600 metara pa sve do kilometar i u samo desetak minuta od izbijanja, požar je došao u samo mjesto Zaton", rekao je Dukić.

Potvrdio je da ima oštećenih kuća, da je vatra zahvatila zvonik crvke. "Isto i na području Raslina, gdje ima oštećenih kuća".

Nastavio je da je situacija dramatična te da je teško prognozirati što će se događati, ali ako se nastavio ovako razvijati, da će uskoro zatvarati magistralu od Šibenskog mosta prema Vodicama te raditi pripremu i za područje Jadrije.

"U jednom smo trenutku napravili nova osiguranja preko Šibenskog kanala na stranu Bilica jer, kako je danas požar prebacivao i vjetar je dosta jak, možemo se nadati svemu i svačemu. Izgorjelo je 20-ak kuća sigurno, što u Zatonu, što u Raslini. Imamo 20-ak to su krovišta, vatra se s pepelom i užarenim dijelom povukla kroz grede", rekao je Dukić.

Potvrdio je da nema ozlijeđenih, a da su se vatrogascima na terenu pridružili kolege iz Splitsko-dalmatinske županije te se očekuju i vatrogasci iz Ličko-senjske županije.

Uskoro se očekuje i dolazak premijera Plenkovića te ministara obrane i unutarnjih poslova Marija Banožića i Davora Božinovića.