Uz neviđene mjere osiguranja počelo suđenje za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića

Dosad nezabilježen interes medija vlada za ovo suđenje za koje je akreditirano 126 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 28 medijskih kuća, od kojih su tri iz inozemstva.

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas počinje suđenje za ubojstvo suvlasnika i novinara tjednika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića za koje je USKOK optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića.

Oko 8.30 sati kolona blindiranih automobila pristigla je na zagrebački Županijski sud, a suđenje je počelo oko 9.15 sati. Na samom početku sutkinja Ivana Kršul je poručila pravosudnim policajcima da skinu lance sa ruku i nogu optuženika, osim Robertu Mataniću, za kojeg je naložila da mu se ostave lanci na nogama. Nakon što je četvero optuženika iznijelo osobne podatke, zamjenik ravnatelja Uskoka Slobodan Šašić počeo je čitati optužnicu, koja okrivljenike tereti za udruživanje i ubojstvo Pukanića i Franjića.

Robert Matanić

Dosad nezabilježen interes medija vlada za ovo suđenje za koje je akreditirano 126 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 28 medijskih kuća, od kojih su tri iz inozemstva.

U velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda svaki od dovedene četvorice optuženika sjedi između dvojice pravosudnih policajaca, a mjere osiguranja najbolje opisuje podatak da su publika i novinari, iz tridesetak akreditiranih medijskih kuća, prije ulaska u sudnicu morali proći čak tri sigurnosne provjere. Za ulaz u sudnicu ili njeno predvorje, u kojem raspravu prati dio medija, osiguran je poseban ulaz iz Amruševe ulice. Nitko tko uđe u sudnicu iz nje ne može izaći do prve pauze ili prekida suđenja.

Sudi Ivana Kršul

Amir Mafalani i Slobodan Đurović

Suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića vodit će sutkinja Ivana Kršul pred kojom bi se prvog dana suđenja četvorica dostupnih optuženika trebali očitovati o optužbi USKOK-a da su se udružili u međunarodnu zločinačku organizaciju na čelu s Jocićem, eksplozivnom napravom ubili Pukanića i Franjića te namjeravali ubiti još dvije osobe na zagrebačkom području. U optužnici se ne navodi o kojim osobama je riječ.

Prije početka suđenja Vrhovni je sud morao odlučiti o žalbi Milovanovićeva odvjetnika Saše Novaka na odluku da se njegovom branitelju sudi u odsutnosti. Obrana je tražila da se dio spisa koji se odnosi na Milovanovića razdvoji i "zamrzne" jer će mu se za isto djelo suditi u Beogradu, no Vrhovni je sud žalbu odbio.

Šestoricu optuženih USKOK tereti za ubojstva iz koristoljublja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanja za počinjenje kaznenih djela.

Cijena atentata 1,5 milijuna eura

Amir Mafalani;

Prema optužnici, ubojstvo Pukanića organizirano je kako bi ga se onemogućilo da u medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi novinarska saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti.

Zločinačku organizaciju, koja ga je likvidirala, u Srbiji je u prvoj polovici 2008. organizirao Sreten Jocić, a potom je njegov kum Slobodan Đurović, po njegovom nalogu, za 1,5 milijuna eura organizirao atentat na Pukanića.

Najveće zanimanje za ključnog svjedoka

Mjere osiguranja biti će na maksimalnoj razini kada se na sud dovede krunski svjedok u ovom slučaju, koji ima detaljna saznanja o samom atentatu, jer je u zadnji tren odustao od njega. Trenutačno se nalazi na sigurnoj lokaciji izvan Zagreba.

Među ostalim, optužnica se temelji upravo na iskazu tog svjedoka pokajnika koji sugerira da u pozadini zločina stoji duhanska mafija. Tim nagađanjima je pridonijelo i saslušanje Ratka Kneževića, crnogorskog poduzetnika koji je u više navrata u medijima za Pukanićevu smrt optužio duhanski kartel iza kojeg stoje Stanko Subotić Cane i crnogorski premijer Milo Đukanović koji je, inače, Kneževićev kum.

nacional.hr