MOST "Želimo referendum o manjincima, ovo je plan"

MOST
Index.hr

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dobio je službene rezultate izbora i počeo je teći rok od 20 dana za konstituirajuću sjednicu sabora. Održana je i nova runda pregovora DP-a s HDZ-om i Rijekama pravde. Ozbiljnijih pomaka nema, no novost je to što je DP isključio bilo kakvu mogućnost većine, ne samo s SDSS-om nego i s Možemo, što je formiranje većine anti-HDZ bloka učinilo praktički nemogućim.

Robert Podolnjak, zastupnik Hrvatskog sabora, kaže da ima prijedlog kako ustavnim promjenama ograničiti mandate manjinskih zastupnika, prenosi Index.hr.

"Ovo je trenutak u kojem treba razmisliti o drugačijem definiranju statusa zastupnika manjina kako bi se u budućnosti izbjegla ovakva situacija", kaže. Ni za njih nije dobro da oni odlučuju tko će sastaviti većinu, ističe.

Pitanje manjinaca potrebno staviti na referendum

Za izbor manjinskih zastupnika je potrebno manje glasova, trebaju oko četiri puta manje glasova za ulazak u sabor, rekao je.

Predlaže da manjinci ne mogu odlučivati o vladi i proračunu, ali bi dobili mogućnost veta na zakone koje se odnose na manjine. Njihov veto bi se mogao preglasati s tri četvrtine glasova, kaže.

Ovo pitanje bi trebalo biti na referendumu pa će građani odlučiti hoće li prihvatiti nova pravila za manjince, rekao je.

Petrov kaže da bi ovaj zakon mogla donijeti koalicija protiv HDZ-a

"DP nakon ovog nema apsolutno nikakvog razloga pregovarati s HDZ-om. U njihovim rukama je da promijene gorući problem u državi", rekao je Petrov. Ako DP nastavi pregovore s HDZ-om, to znači da im je stalo samo do fotelja, kaže.

Spreman je podržati člana DP-a ili SDP-a za predsjednika Sabora, ako će tako formirati većinu bez HDZ-a, kaže. Tomašević i Most rade na tome da HDZ vlada idućih 200 godina, rekao je.

Može se razgovarati o različitim modelima za zastupnike iz dijaspore. Većinom od tamo dolaze HDZ-ovci, ali to je volja birača, rekao je Petrov. Kaže da nisu razgovarali o tome i da je trenutno veći problem podrška manjinaca.

Podolnjak kaže da ovaj ustavotvorni referendum ne bi bio referendum na zahtjev građanske inicijative, te da ne postoji procedura za ocjenu ustavnosti referenduma koji bi pokrenuo sabor. Kaže da se Ustavni sud ponašao aktivistički.

"To bi bio prvi puta da Ustavni sud zabranjuje referendum sabora", rekao je i dodao da manjinski zastupnici nisu definirani Ustavom.

Petrov kaže da će za predsjednika Sabora podržati onog za koga se oduči većina koja bude u koaliciji bez HDZ-a. Kaže da Mostu nije stalo do fotelja.

Prozvao je Tomaševića koji odbija podržati DP-ovca na mjestu predsjednika Sabora.

Zastupnici Mosta neće podržati HDZ, rekao je Petrov na pitanje o navodnim pokušajima da se Mostovce nagovori da podrže vladu HDZ-a i DP-a.