DOŠAO KRAJ PLASTENICIMA Ugostitelji u dalmatinskom gradu uklanjaju ograđene nadstrešnice

kafić terasa
Screenshot/HRT

Grad Makarska je donio odluku prema kojoj su od 1. siječnja dozvoljene samo tende uz pročelja stare gradske jezgre te dvostrešne slobodnostojeće tende na terasama kafića. Moraju biti jednobojne, a boju tendi, kao i suncobrana, propisuje dizajnersko rješenje. Ugostitelji u Makarskoj stoga su krenuli s uklanjanjem ograđenih nadstrešnica u gradskoj jezgri, prenosi HRT.

Ugostiteljske terase mogu biti samo otvorenog tipa. Svi plastični ili stakleni bočni dijelovi moraju biti uklonjeni. Time je nakon 30 godina došao kraj tzv. plastenicima u Makarskoj. "Kako je jedan makarski arhitekt rekao, to su bile monstruozne građevine koje su devastirale staru gradsku jezgru", kaže Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

Zabranjeni drveni podovi i klime

Nered s ograđivanjima terasa započeo je devedesetih. Unatoč protivljenju konzervatora, svake godine nicali su novi plastični ili stakleni objekti na makarskoj rivi.

"Upravo ove odluke služe kako bi se nečija samovolja držala pod kontrolom i da grad vratimo građanima. Turisti dolaze u mediteranska mjesta vidjeti sve ove lijepe fasade i arhitekturu na rivu i u kalama i svakako je ugodniji i ljepši prostor", kaže Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske.

Na plaži se također uklanjaju sve ograđene terase koje se nalaze na pomorskom dobru. "Znamo kakva je situacija s pomorskim dobrom i koliko se je svijest o pomorskom dobru digla tako da su oni morali ukloniti, inače uopće ne bi dobili dozvolu za rad", zaključuje Paunović.