Deseta obljetnica instalacije "Kravata oko Arene"

pula, izvanredna atrakcija, "Kravata oko Arene"., simbol antike, drevni rimski amfiteatar, simbol modernog doba, Izložba o kravatama
...oko miniamfiteatra na Maketi grada Pule u Titovom parku te time svečano obilježio desetogodišnjicu projekta "Kravata oko Arene".

Ova je instalacija, kako je rečeno, na jedinstveni način povezala drevni rimski amfiteatar, simbol antike, i kravatu - simbol modernog doba. Njome je kravata promovirana kao simbol hrvatskog i europskog identiteta, a crvenom bojom svijetu je upućena poruka o vrijednosti ljubavi i suživota među ljudima, kulturama i narodima. Kao izvanredna atrakcija, slika instalacije putem TV postaja i novina obišla je svijet i vidjelo ju je više od milijardu ljudi.

Osim autora projekta ovog su se događaja danas prisjetili i njegovi brojni sudionici; od tadašnjeg gradonačelnika Luciana Delbianca koji je pružio potporu cijelom projektu, preko književnika Daniela Načinovića koji je napisao pripovijest "Kravata Velog Jože" i skladatelja Bruna Krajcara koji je glazbeno popratio ovaj događaj videospotom, a prigodnim govorom prisutnima se obratio i voditelj Muzeja kravate u osnivanju Nikola Albaneže te pročelnik Ureda gradonačelnika Pule Aleksandar Matić. Dino Bedrina, glavni tajnik Academie Cravatice prisjetio se i pokojnog fotografa Glasa Istre Eduarda Strenje čije su fotografije ovog spektakularnog događaja obišle svijet.

Izložba o kravatama u Muzeju suvremene umjetnosti Istre 

U povodu desetogodišnjice svezivanja megakravate oko Arene danas je u Muzeju suvremene umjetnosti Istre otvorena međunarodna izložba "Izazov kravate". Ova je izložba pokrenuta još 2004. godine, u suorganizaciji ustanove Academia Cravatica i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Dosad je predstavljena u desetak zemalja, pritom uključujući u fundus i pojedine autore u tim zemljama.
Izložbu je otvorila ravnateljica muzeja Gorka Ostojić Cvajner, dok je o njoj govorio kustos izložbe Nikola Albaneže. Izložba se može razgledati do 3. studenog, a otvorena je svakog dana, osim ponedjeljka, od 11 do 19 sati.


Izvor: glasistre.hr