VLADA HNŽ BEZ SDA? HDZ ima priliku poslati SDA i NES u oporbu, ali ni 'alternativni' put nije obasut ružama

Nova Vlada HNŽ

Nakon neuspjelih pregovora koji su se činili dogovorenim oko formiranja nove Vlade HNŽ, nastao je tajac. Iz stranaka koje su dosad predvodile dogovore, nema nikakvih signala, a pitanje koje se samo od sebe nameće nakon propalih dogovora je: može li i hoće li se HDZ odmaknuti od SDA te formirati potpuno novu skupštinsku i vladajuću većinu?

Kada se činilo da je sve dogovoreno i ministarstva podijeljena, SDA je inzistirala u uključivanje NES-a (Narodni evropski savez) kao dio vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. NES nije bio potreban dogovorenoj većini zbog izbornog kapaciteta budući da imaju jednog skupštinskog zastupnika, a u zadnji tren je njihov kandidat predložen za ministra pravosuđa.

Kako i gdje naći pravednog Srbina?

Hercegovačko-neretvanska županija posebna je i zbog nacionalnog balansa, pa u toj birokratskoj proceduri 'pravo' na ministarsku fotelju moraju imati i Srbi, a prema ranijem sporazumu stranaka, ovaj put bi Srbi dobili ministarstvo pravosuđa - ali po dogovoru SDP i SDA. Još se ne zna je li SDA-u ponestalo aseva među 'lojalnim' Srbima koje bi mogli predložiti, ali su posegnuli za jockerom zvanim 'NES' i istaknuli Aleksandra Pikulu, člana te stranke.

Dogovor je doživio krah jer je taj prijedlog za SDP bio neprihvatljiv te su se povukli iz pregovora, a uskoro je došlo i do otkazivanja sjednice Skupštine.

Pretpostavlja se kako je uvođenje NES-a u vlast bila želja ili naredba predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, kojem je potpora ove stranke od izuzetne važnosti u ostatku BiH, osobito u Krajini. Naime, NES se nakon izlaska iz Osmorke približio SDA na svim poljima, a bliskost je očito postala tolika da je Županijskom ogranku SDA došla naredba koja je, kako se pokazalo ugrozila formiranje vlasti u ovoj županiji kojom još od 2014. vlada tehnička Vlada predvođena Nevenkom Hercegom. 

Je li moguće sastaviti Vladu bez SDA?

Na samom početku pregovora očekivalo se da će se i na županijskoj razini preslikati 'Trojka', no ostale stranke osim HDZ-a nemaju potreban izborni kapacitet budući da SDP ima 3 ruke, a nanovo formirani županijski NiP jednu. SDA sa 7 skupštinskih ruku činila se nezaobilaznim faktorom za njihove dugogodišnje koalicijske partnere pa su pregovori otišli u smjeru koji bi morao uključivati, još uvijek, najjaču bošnjačku stranku. No nakon godinu više-manje bezuspješnih pregovora oko sastavljanje nove većine, a posebno nakon zadnjeg SDA-ovog soliranja, ne bi začudilo da HDZ kao stranka-pobjednica ode u drugom smjeru i proba zaobići SDA koja bi, vjerojatno samo uz NES, ostala usamljena u oporbi. Kako bi to izgledalo?

Ako bi pretpostavili da bi svi politički subjekti bili voljni sudjelovati u zakonodavnoj vlasti onda bi HDZ, SDP, HDZ 1990, HRS, i NiP mogli dogovoriti potrebnu većinu jer bi imali 20 od 30 ruku. Ne treba isključiti ni mogućnost podrške Komšićvog DF-a koji je u više navrata, iako na višim razinama djeluje trenutačno kao SDA-ova produžena ruka, pokazao da nije isključiv po pitanju HDZ-a kada su podržali njihove delegate za Dom naroda, na što je HDZ uzvratio podrškom za 'omraženog' Sanela Kajana za predsjednika Povjerenstva za informiranje u federalnom Parlamentu.

Nadu u 22 ruke većine budi i činjenica da je županijski DF kojeg u HNŽ predvodi Zoran Mikulić (bivši SDP-ovac) za razliku od sarajevske centrale još uvijek i barem nominalno, bliži lijevim opcijama nego SDA-u pa ne bi iznenadilo da podrže većinu. U tom slučaju bi u oporbi 'zaglavili' SDA i nesuđeni partner u vlasti NES, što bi svojevrsno označilo i neku vrstu HDZ-ove kazne za ponašanje u pregovorima.

Povratak u realnost

Iako se gore spomenuta potencijalna Vlada ne čini nerealnom, u zamršenoj političkoj atmosferi sve je još uvijek daleko od toga iz više razloga, a počet ćemo od najmanje mogućih.

HRS - Republikanci su u više navrata odbili HDZ, a dio formalnih pregovora oko nove Vlade nisu od samog početka. Predsjednik Slaven Raguž još ljetos je jasno dao do znanja kako Hrvatska republikanska stranka ne ulazi u vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i neće biti čamac za spašavanje SDA. No, izgleda da opcija bez SDA također ne djeluje previše zanimljivom jer su prošlog tjedna izjavili kako ne trebaju mentoriranje od strane HDZ-a kao što to SDA čini s NES-om. Ukoliko dođe do novih pregovora, Republikanci mogu biti jezičac nove Vlade i osjetiti zadovoljstvo izbacivanje SDA iz svih matematičkih računica na razini HNŽ.

HDZ 1990 - Stranka koja je možda najviše izgubila u proteklih godinu dana budući da su očekivali dio vlasti, no na kraju nisu bili dio nikakvih ozbiljnijih dogovora. Ako je vjerovati sve konkretnijim glasinama da je 'pukla tikva' između Čovića i Cvitanovića, onda je još teže očekivati da će šef HDZ-a imati milosti prema njima i uvažavati prijedloge oko preraspodjele vlasti. Ta stranka je i najveća žrtva HNS-ovog 'hrvatstva' budući da su se zajedno kleli u jedinstvo, no kad je vlast u pitanju očito je da osobni/stranački interesi nadilaze nacionalne. Također, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi zajedno funkcionirali HRS i HDZ 1990 jer su ih Republikanci optuživali za izborne makinacije i osvojen iznenađujući broj mandata, dok je 90-ka od Republikanaca tražila vidljiviju odgovornost.

Narod i pravda - Može se reći da su produkt građanskog aktivizma jer županijski čelnik Omer Hujdur dolazi iz inicijative 'Jer nas se tiče' i okupili su prosvjedne bošnjačke glasove na krilima novih svježih lica i karizmatičnog stranačkog predsjednika Dine Konakovića. Hujdur je zasigurno 'persona non grata' među mostarskim HDZ-ovcima i gradonačelnikom Kordićem zbog višegodišnjeg sudskog spora i nesuglasica oko deponije 'Uborak'. Vjerojatno bi mještanima okolnih naselja bilo neshvatljivo da predsjednik inicijative koalira s HDZ-om, ali i suprotno. No, već se pokazalo da županijske i gradske razine nisu u istoj interesnoj zoni pa su i najčudniji kompromisi zapravo mogući.

Iako imaju najviše ruku i snose najveću odgovornost, ali i prava HDZ BiH zasigurno očekuje turbulentno vrijeme pregovora. S jedne strane imaju SDA koja očito igra po pravilima iz Sarajeva i ne žure previše jer su još uvijek vlast preko tehničke vlade, a i očita je činjenica da u godinama ispred nas neće imati nikad više ministara nego imaju trenutačno pa i ovo 'tehničko' vrijeme nije smak svijeta za njih. Narušena harmonija HDZ - SDA počela je stvaranjem 'Trojke' na državnoj i federalnoj razini koja je isključila SDA, a zatezanje na županijskog razini najbolje se osjetilo na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara gdje se vidjela sva 'idila' među odnosima dvije najveće stranke u Hrvata i Bošnjaka.

S druge strane, ukoliko bi se HDZ odlučio za Vladu bez SDA nakon višemjesečnog zavlačenja, to bi praktično značilo da bi dio kolača, odnosno neka 'hrvatska' ministarstva ili bitne županijske agencije/tvrtke morali prepustiti HRS-u i HDZ-u 1990, a to im i nije najdraža opcija budući da imena novih ministara i direktora iz njihovih redova već neko vrijeme kolaju stranačkim hodnicima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.