OŠTEĆENE NOVČANICE Kako i gdje ih zamijeniti u BiH?

Konvertibilne marke
Ilustracija

Kada Centralna banka Bosne i Hercegovine, odnosno komercijalna banka može zamijeniti oštećenu novčanicu?

Prema Odluci o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke nepodobnim za opticaj i oštećenim novčanicama efektivnog stranog novca, Centralna banka će, ovisno o oštećenju, zamijeniti oštećenu novčanicu KM putem poslovnih banaka ili neposredno, podnošenjem zahtjeva za zamjenu u Centralnoj banci, pišu Nezavisne novine.

Tako će komercijalne banke zamijeniti oštećenu novčanicu KM pod uvjetom da podnositelj zahtjeva (fizička ili pravna osoba) priloži više od 60 posto novčanice KM, što znači da u jednom dijelu sadrži najmanje jedan redni broj, a iz dva ili više dijelova da sadrži oba serijska broja.

U tom slučaju poslovna banka će zamijeniti oštećenu novčanicu KM u cijelosti i bez naknade.

Nadalje, Centralna banka putem izdvojenih trezora preuzima oštećene novčanice KM od poslovnih banaka i zamjenjuje ih odobravanjem računa rezervi poslovnih banaka, u cijelosti i bez naknade.

U sljedećim slučajevima, oštećena novčanica KM može se zamijeniti u Centralnoj banci:

- Ako oštećena novčanica KM ne ispunjava uvjete za zamjenu u poslovnim bankama, poslovna banka će uputiti podnositelja zahtjeva da Centralnoj banci podnese zahtjev za zamjenu oštećenih novčanica KM.

- Zahtjev se podnosi osobno na obrascu „Zahtjev za zamjenu oštećenog novca u KM“ koji je u prilogu ove odluke i čini njen sastavni dio.

- Zahtjev se podnosi organizacijskoj jedinici Centralne banke koja ima organizacijski oblik za trezorsko poslovanje koja obavlja novčano stručne poslove, odnosno Sektoru trezora Sektora za monetarno poslovanje, upravljanje deviznim rezervama i gotovim novcem Centralne banke. Središnji ured u Sarajevu ili izdvojeni trezor Glavne banke Republike Srpske Centralna banka Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci.

- Podnositelj zahtjeva, odnosno fizička ili pravna osoba, prilikom predaje oštećenih novčanica KM na zamjenu, dužan je podnijeti gore navedeni zahtjev, uz navođenje:

- porijeklo novčanica KM,

- način na koji je nastala šteta i što se dogodilo s dijelovima koji nedostaju,

- opis vrste mrlja, kontaminacije i drugih oštećenja na priloženoj novčanici KM. Uz popunjeni obrazac Zahtjeva podnositelj je dužan priložiti presliku osobne iskaznice i dokaze kojima potvrđuje navode iz Zahtjeva.

Nadalje, Centralna banka će na temelju podnesenog Zahtjeva s priloženom dokumentacijom za svaki pojedinačni slučaj utvrditi autentičnost i procijeniti štetu, odnosno utvrditi postojanje osnova za zamjenu oštećenih novčanica KM.

Ako Centralna banka utvrdi da postoji osnova za zamjenu oštećenih novčanica KM, izvršit će zamjenu u cijelosti i bez naknade, osim u slučajevima iz člana 11. ove odluke. Ako Centralna banka nakon ocjene iz stava šest ovog člana utvrdi da nema osnova za zamjenu oštećenih novčanica KM, takve se novčanice povlače i uništavaju bez naknade vlasniku u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci KM. BiH, o čemu se podnositelj zahtjeva pismeno obavještava.

Oštećeni kovani novac KM

Oštećeni kovani novac KM iz člana 2. točka d ove odluke je kovani novac koji je zbog oštećenja promijenio izvorni oblik (nedostaje jedan ili višestruki dijelovi, okrhnuti, iskrivljeni ili korodirani), kovanice koje su oštećene masnoćom, bojom, korozijom ili spaljene.

Komercijalne banke će zamijeniti oštećene kovanice KM, ako su na zamjenu dostavljene kompletne kopije kovanica KM za koje se može utvrditi da su autentične.

Komercijalna banka zamijenit će kovanice iz stavka 1. ovoga članka u cijelosti i bez naknade.

Centralna banka putem izdvojenih trezora preuzima od poslovnih banaka oštećeni kovani novac KM iz stava 1. ovog člana i vrši zamjenu istog odobravanjem računa rezervi poslovnih banaka, u cijelosti i bez naknade.

Postupak zamjene oštećenog kovanog novca KM, u slučaju da oštećeni kovani novac KM ne ispunjava uvjete za zamjenu u poslovnim bankama iz stavka 1. ovoga članka, a podnositelj zahtjeva predstavlja više od 60 posto njegove površine, je vrši se u Centralnoj banci na način iz člana 7. ove odluke.

Može li se strana novčanica zamijeniti?

Važno je znati da Centralna banka ne mijenja oštećene novčanice u efektivni strani novac. Oštećenim novčanicama efektivnog stranog novca smatraju se:

– novčanice koje su dulje vrijeme u optjecaju i zbog učestale uporabe su dotrajale, s tim da su zaštitni elementi i znakovi autentičnosti vidljivi i mogu se provjeriti,

- novčanice zalijepljene ljepilom ili cijele novčanice razdvojene ili pocijepane na dva ili više dijelova, čiji su dijelovi ljepilom ili ljepljivom trakom spojeni u jednu novčanicu i može se utvrditi da svi dijelovi pripadaju istoj novčanici,

- novčanice ispisane ili iscrtane, prolivene bojom ili tekućinom koja ostavlja trag na novčanicama i spaljene novčanice,

- novčanice koje nisu cijele, odnosno novčanice kojima dio nedostaje.

Ako se prilikom kontrole, obrade i prebrojavanja u Centralnoj banci, prilikom predaje Centralnoj banci novčanica efektivnog stranog novca, u pologu novčanica efektivnog stranog novca koje su optjecajne, pronađu oštećene novčanice efektivnog stranog novca, tj. novčanice će biti vraćene poslovnoj banci u skladu s propisom Centralne banke kojim je utvrđen postupak predaje/prijema gotovog novca u trezore Centralne banke.

Zamjenu oštećenog efektivnog stranog novca obavljaju središnje banke, odnosno emisijske banke zemalja koje su izdale efektivni strani novac.