SVE CIGARETE U BiH POSKUPLJUJU Pušači će kutiju plaćati 20 feninga skuplje

Cigarete
Ilustracija

Nakon što su iz „Tvornice duhana Rovinj“ nedavno obavijestili Upravu za neizravno oporezivanje da će od 19. veljače cijena njihovih cigareta za tržište BiH biti veća za 20 feninga po kutiji, sada je taj potez povukao i „Phillip Morris“

Uprava ove kompanije prije dva dana je donijela odluku o povećanju maloprodajnih cijena cigareta i o tome obavijestila Upravu za neizravno oporezivanje BiH.

Glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević potvrdio je za Capital da su dobili odluku „Phillip Morrisa“ o povećanju maloprodajnih cijena njihovih proizvoda.

On precizira da se po kutiji cigareta plaća proporcionalna akciza u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1,65 KM po kutiji.

„Sve osobe ili kompanije koja se bave prometom cigareta u BiH moraju prije početka primjene novih maloprodajnih cijena popisati zalihe i na njih obračunati akcizu u skladu sa maloprodajnim cijenama“, kaže Kovačević.

On dodaje da poskupljenje nije rezultat većeg poreznog opterećenja, jer u BiH nije povećavana akciza za cigarete, ističući da je povećanje cijena rezultat poslovne politike proizvođača i trgovaca duhanskim proizvodima i inflatornih kretanja koja su izazvala lančano poskupljenje drugih vrsta roba i usluga u procesu proizvodnje cigareta.

Cigarete

„Ono što je s aspekta naših propisa važno je to da u tu novu maloprodajnu cijenu cigareta budu precizno obračunate važeće akcize po kutiji cigareta, a to je proporcionalna u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksna u iznosu od 1,65 KM po kutiji. Naravno na sve to se obračunava i 17 posto PDV-a, jer akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a“, kaže Kovačević.

Od 1. ožujka bit će skuplje sljedeće cigarete kompanije Phillip Morris: Marllboro, Chesterfield i Eve.

Podsjećamo također da će od 19. veljače poskupiti i cigarete kompanije BAT, odnosno TDR: Filter 160, Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Eva Slims, Diva i Drina.