ODLUKA Milom ili silom se zatvaraju dva migrantska kampa

granična policija bih, ilegalni migranti , migranti, selmo cikotić, migrantski kamp, Bihać, velika kladuša, migranti

Ministarstvo sigurnosti BiH dalo je šturo priopćenje nakon radnog sastanka na kojem su glavna tema bili migranti, navodeći samo da su doneseni konkretni zaključci o izmještanju migranta iz urbanih sredina i zaštita lokalnog stanovništva. Kako saznaje Klix, zaključeno je da se zatvore kampovi 'Bira' u Bihaću i 'Miral' u Velikoj Kladuši.

Maloljetnici iz 'Bire' trebali bi biti izmješteni u Prihvatni centar Duje kod Doboja, dok će punoljetni, ukoliko ne odu u 'game' (ilegalni prelazak granice op.a.), bit će prebačeni u kamp 'Lipa'. 'Bira' će nakon toga biti zatvorena. Također, sudionici sastanka u Sarajevu suglasni su da je u kampu 'Lipa' potrebno stvoriti uvjete za boravak migranta tijekom zime.

Rok za zatvaranje 'Bire' je 10 dana, ukoliko on ne bude ispoštovan, migranti će zbog sigurnosti građana, kako je potvrđeno, 'silom' biti prebačeni u kamp 'Lipa'. Kada je riječ o 'Miralu', za njegovo zatvaranje potreban je prihvatni centar izvan grada jer neće biti dozvoljeno da se migranti iz ovog kampa prebace u kamp 'Lipa'.

"Ne može se problem Velike Kladuše rješavati na štetu Bihaća. Mi smo svjesni da je ovo Sizifov posao i da će migranti dolaziti opet jer je ovo njihova ruta. Dolaze u 'Miral' jer im je najlakše preći u Sloveniju, ako ne bude centra oni će spavati u šatoru i na livadi, ali građani su prioritet i jedan od načina da se oni zaštite jeste zatvaranje 'Bire' i 'Mirala'", kazao je izvor za Klix.

Klix podsjeća, današnjim sastankom u Sarajevu predsjedavao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, a prisustvovali su predstavnici Delegacije Europske unije u BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Službe za poslove sa strancima BiH, te premijer USŽ Mustafa Ružnić, komesar policije USŽ Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Predsjedništvo BiH je na posljednjoj sjednici održanoj 27. kolovoza donijelo niz zaključaka koji se tiču migranata, koje je Cikotić predstavio na sastanku.

Između ostalog, Predsjedništvo BiH ponovno je zatražilo od Vijeća ministara BiH da u što kraćem roku dostavi sveobuhvatan i detaljan plan radi rješavanja problema migrantske krize. Također, od Vijeća ministara i svih institucija u Bosni i Hercegovini nadležnih za pitanje migracija zatraženo je da se migranti izmjeste izvan naseljenih i urbanih sredina u za to posebno izgrađene objekte. Predsjedništvo BiH je zatražilo i da se iz proračunskih rezervi osigura 5 milijuna KM u svrhu jačanja kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom.