GRADSKO VIJEĆE O SOLARNIM ELEKTRANAMA Inicijativa sedam mostarskih naselja tražila konkretne poteze, evo što je usvojeno

Građani ispred Gradske vijećnice Mostar
hercegovina.info

Gradsko vijeće Grada Mostara održalo je danas tematsku sjednicu po pitanju solarnih elektrana koje sve više predstavljaju problem za lokalno stanovništvo u mjestima gdje su već postavljeni ili je planirana njihova instalacija pripremnim radovima.

Nakon višesatne maratonske rasprave Mirza Drežnjak (SDA) ispred vladajuće koalicije i partnera iznio je zaključke koji zasigurno neće previše zadovoljiti mještane sedam mostarskih naselja koji mjesecima vode svoje borbe.

Prvi od zaključaka koje je Drežnjak iznio bio je da se prilikom izrade prostorne osnove, odnosno prostornog plana stručne službe trebaju definirati konkretne kriterije koji se tiču obuhvata predviđenih za obnovljive izvore koji se odnose na udaljenost obuhvata od naselja, puteva, susjednih parcela i sl. te da se obnovljivi izvori planiraju primarno na zemljištima lošijeg boniteta.

Drugi zaključak zahtijeva da se odradi studija koja će analizirati utjecaj fotonaponskih elektrana na životnu sredinu i stanovništvo te koja će se bazirati na principima objektivnosti struke na određenom prostoru, a koju će izraditi stručna ustanova i prezentirati Gradskom vijeću.

Treći zaključak se odnosi na to da nadležni odjel Grada Mostara pripremi odluku koja će definirati posebnu naknadu za korištenje fotonaponskih solarnih elektrana, a koja će se koristiti za infrastrukturne objekte u Mostaru.

Zaključak je u Gradskom vijeću usvojen s 22 ruke dok je 10 vijećnika bilo suzdržano, a nitko nije bio protiv.

Podsjetimo, sjednica je zakazana na inicijativu neformalne grupe građana koji su potpisivali i uručili peticiju gradskim vlastima zbog ilegalnih promjena prostornog plana kojim se pogoduje moćnicima u njihovim solarnim naumima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.