SAVIJANJE GACKA PRED INVESTITORIMA Tvrtki 'tašna, mašna i kum' poklanjaju vojarnu i zemlju

Gacko
Direkt portal

Vlast u Gacku je odlučna da pravo svojine sa skoro 62 tisuće metara kvadratnih zemlje, zajedno sa zgradom vojarne u Avtovcu, pokloni kinesko-srbijanskoj tvrtki 'SolarWin', registriranoj u Banjoj Luci. Iako je poduzeće bez zaposlenih i bez poslovne aktivnosti, vlast u Gacku je sigurna kako će donijeti nova radna mjesta pa je spremna kršiti i vlastite odluke.

Zastupnik Vukota Govedarica tvrdi kako je razlog to što iza poduzeća stoji Veljko Vukelić - kum Milorada Dodika i da vlast u Gacku samo izvršava nalog koji je stigao iz Banje Luke.

Sustav se prilagođava investitorima

Posljednje prošlogodišnje zasjedanje općinskog parlamenta u Gacku načelnik Ognjen Milinković je počeo najavom dolaska investitora koji će graditi solarnu elektranu, ali i tvrtku solarnih panela. Tada je rečeno kako bi se time rješio problem napuštene zgrade vojarne u Avtovcu koja polako propada. Tvornica bi zauzimala 5 tisuća kvadrata, a investicija se procjenjivala na 3,5 milijuna maraka, piše Direkt-portal.com.

Već na sljedećoj sjednici, krajem veljače, pred vijećnicima se našla odluka kojom se definira pod kojim se uvjetima svojina općine može dati ispod tržišne vrijednosti ili pokloniti.

Navedeno je kako investicija treba iznositi najmanje pet milijuna maraka i da se zaposli najmanje 30 radnika. Pritom, investitor mora dostaviti investicijski elaborat - dokument koji sadrži ne samo kratak pregled projekta i informacije o investitoru, nego i plan zapošljavanja, ekonomsko-financijsku projekciju, plan ulaganja, analizu uspješnosti projekta, idejno rješenje projekta i posljednju bilancu stanja i uspjeha.

Ovom odlukom je predviđeno i da se, kada načelnik procjeni da su ovi uvjeti ispunjeni, zatraži od Skupštine usvajanje odluke o utvrđivanju posebnog interesa na osnovu kojeg se pristupa realizaciji investicijskog projekta.

Mjesec i pol dana nakon toga, pred zastupnicima se našla odluka o utvrđivanju posebnog interesa kojom bi se pravo svojine nad skoro 62 tisuće kvadratnih metara površine s općine, bez naknade, prenijelo na tvrtku 'Solar Win' kako bi na tom mjestu izgradila tvornica solarnih panela.

“Nije ovo prodaja, nije ovo poklanjanje”, rekao je načelnik općine Ognjen Milinković odlučan da dovede investitore i pokrene razvoj.

“Ugovor će zaštititi općinu. Dajte da isključimo politikanstvo i politiku. Dajte da napravimo nešto za narod. Dajte da nađemo zajednički jezik. U ugovoru ćemo staviti nedvosmisleno što se ne smije dogoditi. Da narodu omogućimo lakši, bolji i ljepši život. Da objekte u Avtovcu koji stravično izgledaju pretvorimo u nešto dobro. Moraju dati bankarsku garanciju od 2 milijuna kojom ćemo biti obeštećeni. Da idemo u pravcu razvoja, a ne da branimo razvoj”, ubjeđivao je načelnik Milinković zastupnike.

“Ovo je od posebnog interesa ne samo za Gacko nego i za širu regiju. S obzirom na gospodarsko stanje u općini, otvaranje bilo kakvog proizvodnog kapaciteta predstavlja izuzetan napredak, posebno ako se radi o proizvodnom kapacitetu koji će biti izvozno orijentiran, što je od općeg interesa što bi svatko od nas trebao podržati i da učinimo sve s ciljem da se tako nešto ovdje pokrene. Odlukom se ne prenosi vlasništvo nego se stvaraju uvjeti za daljnju proceduru. Odluka je samo prva stepenica”, istaknuo je Milinković više puta ponovivši da će općinski interesi biti zaštićeni ugovorom.

“Općina Gacko će tražiti bankarsku garanciju na puni iznos procijenjene vrijednosti nepokretnosti, točnije 2,13 milijuna maraka. Moramo imati na umu da se radi o objektima koji su već 25 godina u zapuštenom stanju, ruinirani. Ako investitor ne bude poštovao odredbe ugovora, općina Gacko će aktivirati odnosno naplatiti bankarsku garanciju, a zemljište i sve nepokretnosti će se vratiti u vlasništvo općine. Dakle, mi nećemo ništa pokloniti, a da se ne zaštitimo”, kategoričan je Milinković dodajući kako će investitor platiti sve naknade.

Garantira transparentnost cijele investicije time što će, nakon potpisivanja ugovora, komisija sačinjena od stručnjaka različitih profila, pratiti realizaciju u periodično obavještavati skupštinu.

“Ako komisija zaključi da se ne poštuju odredbe ugovora, raskidamo ga i naplaćujemo garanciju”, siguran je Milinković i dodaje:

“Ova Skupština općine, zastupnici koji ovdje sjede, mogu biti upamćeni kao ljudi koji će poslije 45 godina doprinijeti da se u Gacku otvori tvornica”.

Solari u magli

Vukota Govedarica, zastupnik iz Gacka ne dijeli načelnikov optimizam. On tvrdi kako je u pitanju 'tašna-mašna tvrtka' iza koje stoji Veljko Vukelić, kum Milorada Dodika i kako se sve odvija po direktivi iz Banje Luke.

“Mislim da je odluka koja je donesena nezakonita jer nije usklađena s prethodnom odlukom SO Gacko i onog momenta kada se usvoji, a nema nikakve sumnje da će biti usvojena jer je došla direktiva iz Banje Luke, pokrenut ćemo ocjenu zakonitosti ovog dokumenta pred Ustavnim sudom RS”, kategoričan je Govedarica i izražava sumnju kako je investitor dostavio dokumente na osnovu kojih je moguće usvojiti odluku o posebnom interesu.

“Čujemo da je dokument napisan na 10-ak strana, da nije numeriran, da nema memoranduma koja ga je tvrtka radila, da nema potpisa i da nema pečat. Ja mislim da su zastupnici morali vidjeti analizu na osnovu koje je obrazložen zašto postoji poseban interes da se ovaj investicijski pothvat prihvati od strane zastupnika Gacka”, objašnjava Govedarica.

Zajedničko boravište - Apartmani 'Natalija'

Tvrtka koja treba izgraditi suvremenu tvornicu za proizvodnju solarnih panela u Gacku je osnovana s početnim kapitalom od 5 tisuća maraka 2021. godine. Vlasnici su Dragan Čigoja, Hui Čen i Dragomir Menićani. Zajednička im je ne samo tvrtka, nego i boravište. Naime, u rješenju o registraciji stoji da je boravište Menićanija i Hui Čena u apartmanu 'Natalija' u Banjoj Luci.

'SolarWin' je tvrtka registrirana za 84 djelatnosti - od proizvodnje keramike, alatnih mašina i lokomotiva, do hotelijerstva i pružanja usluga keteringa.

Prema podacima poslovnog portala Akta, osnivač, odnosno prvi vlasnik 'SolarWin-a' je Veljko Vukelić za koga u javnosti tvrde da je kum sa Miloradom Dodikom.

Za Govedaricu Vukelić je taj koji je službeno izašao, ali iza paravana upravlja tvrtkom.

“Osnovali su tvrtku na nepostojećoj adresi, nemaju olovku, nemaju ni stolicu, nemaju nigdje ništa. 2021. ukupan prihod im je bio nula maraka, prosječan broj radnika nula radnika i zato nisu dostavili podatke i zato je to poslovna tajna iako odluka kaže da moraju dostaviti bilancu uspjeha”, kaže Govedarica i dodaje da se slično poslovanje bez prihoda i zaposlenih nastavilo i u 2022. godini. U toj godini su bili 40 maraka u minusu, ostali su dužni neku republičku taksu. I u 2023. su imali prihod nula maraka, gubitak od 1682 marke i prosječan broj radnika nula.

“Imamo Čigoju, Hui Čena i Menićanija i iza njih Veljka Vukelića, kuma predsjednika Republike, koji hoće da investiraju u Gacko. Nemaju radnike, registrirani su u Banjoj Luci, žive u Beogradu”, sumira vlasničku strukturu.

Širom zatvorenih očiju u investiciju

Usprkos inzistiranjima oporbe, načelnik Milinković javnosti, pa čak ni zastupnicima, nije dozvolio uvid u investicijski elaborat i analizu koje, shodno općinskoj odluci, prethode proglašenju općeg interesa. Umjesto toga, očekuju da se vjeruje na riječ da je sve u redu, a u obrazloženju navode kako će investicija doprinijeti smanjenju nezaposlenosti i otvoriti nova radna mjesta te potaknuti “ekonomski razvoj i društveni napredak”.

To što u dokumentu koji je dostavio investitor stoji da je “bilanca stanja i uspjeha poslovna tajna koju nije moguće odavati drugim osobama” za vlast u općini Gacko nije bilo problematično.

Zastupnik Vukota Govedarica najveću opasnost vidi u tome je što se planski dokumenti prilagođavaju investitoru, a ne obrnuto i što od investitora sve zavisi.

“Onog momenta kad prateće objekte malo popravi i pribavi upotrebne dozvole, tog momenta će Hjui Čen moći ovo sve stavi pod hipoteku, uzme kredit preko političkih drugara, tog momenta će se vrlo vjerojatno uključiti i IRB, kao što se uključivala i dosad i potrošila 180 milijuna maraka bez povratka. Tog momenta će Hjui Čen, Menićani, Čigoja i kum uzeti ono što je banka dala i otići će svojim putem. Nama će ostaviti praznu garanciju na kojoj ima nula maraka”, predviđa Govedarica razvoj situacije i ukazuje da je Općina Gacko u ovom slučaju dužna pribaviti suglasnost i Ministarstva obrane BiH koje bi je, u suprotnom moglo tužiti.

“Na kraju ćemo ostati kratkih rukava i morat ćemo sve to platiti”, pribojava se Govedarica.

Nakon što je skupštinska većina usvojila odluku o utvrđivanju posebnog interesa ostalo je da se sastavi ugovor i dobije suglasnost Pravobraniteljstva RS, a potom da se o svemu izjasne zastupnici. 

Posljednju riječ imat će zastupnici. Vlast u Gacku je, stječe se utisak, odlučna da se po svaku cijenu ugovor s investitorom potpiše prije izbora, u mandatu ovog skupštinskog saziva.

"Naši" Kinezi

Malo se što zna u običnoj, pa i poslovnoj javnosti o trojici  vlasnika 'SolarWin'-a. U  tom pogledu se može reći da opravdavaju praksu koja se ovdje veže za kineske investicije i tvrtke - ugovori su skriveni od javnosti, a inspektori ih (za)obilaze. Poslovni portal Capital.ba je objavio kako su iz Inspektorata RS za pet godina kontrolirali samo jednu kinesku tvrtku i ustanovili da joj nedostaje samo Akt o procjeni rizika za radna mjesta. Sve kineske tvrtke u RS su povezane i posluju pod kontrolom kineske države.

I u Federaciji BiH je osnovano na stotine kineskih tvrtki, a neke od njih duguju više od pola milijuna maraka za poreze, pisao je portal Fokus.ba.

"Kineski ekonomski utjecaj je dosta specifičan jer je obilježen geopolitičkim utjecajem i preklapa se, zbog čega je teško vidjeti tu liniju. Kina ima niz geopolitičkih interesa koje veže za ekonomsku sferu. To se događa i u BiH. Za razliku od 2000-ih, kada je trgovina bila u fokusu, uglavnom se to sada prebacuje na velike infrastrukturne projekte, a to su energetski i cestovni projekti i sl. Svakako, ne samo u BiH već i u regiji", ocjenio je ekonomski ekspert Admir Čavalić za Fokus.