GACKO Jedan predsjednikov poziv za presvlačenje puta

dodik,putevi,kružni tok,Gacko,putevi rs

„Halo, direktore, evo me u Gacku. Sad smo prošli putem do Termoelektrane, u lošem je stanju, odmah to da se radi“, tako je otprilike tekao razgovor predsjednika RS Milorada Dodika sa, kasnije smo saznali, direktorom Javnog poduzeća (JP) “Putevi RS”, kada je Dodik krajem ožujka posjetio RiTE Gacko. 

Dva i pol mjeseca kasnije počeli su radovi na dijelu magistralnog puta od termoelektrane, kroz centralnu ulicu u Gacku, do stare crkve, u dužini od 1,6 kilometara.

Prema Ustavu, predsjednik RS predlaže premijera, daje pomilovanja i odlikovanja, ali se ne spominje da ima ovlasti utjecati na infrastrukturne radove i na promjenu planova rekonstrukcije putne mreže, piše portal Direkt.

Ipak, Ustav je jedno, a stvarnost ovdje nešto sasvim drugo, pa se predsjednikova inicijativa pretočila u konkretan projekt u JP “Putevi RS”. 

U odgovoru za “Direkt” u "Putevima RS" su naveli da je u okviru projekta "Unapređenje putne infrastrukture na oblasti redovnog održavanja broj 10, 11 i 12", početkom lipnja mjeseca, prema nalozima i odlukama Javnog poduzeća “Putevi RS”, pokrenuta rekonstrukcija dijela magistralog puta kroz Gacko.  U okviru radova predviđena je sanacija kolovozne konstrukcije sa obnovom horizontalne i vertikalne prometne signalizacije.

dodik,putevi,kružni tok,Gacko,putevi rs

 
Šef svih rukovoditelja

Jesmo li se već navikli da se na ovaj način rješavaju problemi i da se jednim telefonskim pozivom mogu mijenjati planovi i premještati javna sredstva, u ovom slučaju 660 tisuća maraka, pitali smo Vukotu Govedaricu, zastupnika iz Gacka u NSRS.

“Nije to posao predsjednika Republike. Ali ne bi bio problem da predsjednik Republike nazove i zamoli da se obrati pažnja na probleme koje imamo u društvu, neovisno od toga je li u pitanju put ili nešto drugo. Ali je ovdje problem u postavci stvari gde predsjednik naredbodavno postavlja i naređuje, ne samo direktoru puteva, nego i svim ostalim rukovoditeljima javih poduzeća, ministrima u Vladi. Napravljen je autokratski ambijent, da ne kažem primitivni, i u njemu predsjednik Republike postavlja stvari na takav način. On misli da je on šef svim mogućim rukovoditeljima u javnim poduzećima i ustanovama, u izvršnoj, pa čak i u pravosudnoj vlasti”,  ističe Govedarica za “Direkt” ilustrirajući to primjerom Krstana Simića, nekadašnjeg suca Ustavnog suda koji se Dodiku i u javnosti obraćao sa šefe, kao i Milana Tegeltije koji je sa mjesta predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) otišao u Dodikov kabinet.

Putevi: Kružni tok nije predviđen

Odbornik u SO Gacko Radojica Antunović naglašava da podržava sve što se radi u Gacku, mada bi se, kaže, moglo diskutirati o načinu na koji se ti radovi iniciraju. No, veći problem vidi u tome što će se možda propustiti šansa da se riješi skupljanje vode tijekom obilnijih kiša na jednom dijelu trase. Također, nejasno mu je i kako će biti realiziran kružni tok koji najavljuje načelnik općine Ognjen Milinković ako Skupština ne da suglasnost. U tom slučaju bi radovi bili mimo zakona.

“Tu se mijenja sam centar grada, mijenja se regulacijski plan, izmješta se spomenik Savi Vladislaviću, za to mora Skupština donijeti odluku. Ja bih postavio pitanje hoće li se riješiti problem plavljenja dijela toga puta. Prilika je da se sada riješi taj problem, ali koliko vidim, taj problem neće biti riješen, jer će oni samo po postojećem asfaltu prevući pet centimetara novog”, rekao je za “Direkt” Antunović.

dodik,putevi,kružni tok,Gacko,putevi rs
Kada su u pitanju sami radovi, iz JP “Putevi RS” nam je odgovoreno da u okviru rekonstrukcije nije predviđena izgradnja kružnog toka. 

“Predviđena je sanacija kolovozne konstrukcije sa obnovom horizontalne i vertikalne prometne signalizacije. Vrijednost radova je 660 tisuća maraka, a izvodit će ga poduzeće Nevesinjeputevi koje je i zaduženo za redovno održavanje putne oblasti 11. Okvirni rok za završetak je 60 dana”, stoji u odgovoru koji nam je dostavljen iz ovog poduzeća.

Načelnik: Kružni tok u drugoj fazi

Ipak, načelnik općine Ognjen Milinović je u izjavi za “Direkt” rekao da je ova rekonstrukcija samo prva faza i dodao da će u Gacku biti izgrađen kružni tok te da je projekt pri kraju.

“Pripremamo dokumentaciju za kružni tok, ono što je do nas. To je zajednički posao općine i Puteva RS. S tim što općina mora riješiti imovinsko-pravne poslove, što je završeno, i moramo uraditi projekt, što je pri kraju. Urbanističko-tehnički uvjeti i sva prateća dokumentacija je pri kraju. Prvi dio je presvlačenje asfalta, a drugi dio će biti kružni tok, idemo u tom pravcu”, naglasio je Milinković i dodao da je za projekt kružnog toka bitna suglasnost Puteva RS.

dodik,putevi,kružni tok,Gacko,putevi rs
“Ako bude trebala skupštinska odluka, ići ćemo i u tu proceduru”, rekao je. 

Hoće li biti izmjena, kao što je pomjeranje spomenika sa trga, načelnik Gacka ističe da to zavisi od projekta. “Vidjet ćemo što projektant kaže”.

Ipak, na  pitanje portala Direkt kada bi mogli početi radovi na kružnom toku, nije mogao precizno odgovoriti.

“Mi smo ubrzali proceduru oko prostorno-planske dokumentacije, a sad sve ovisi od “Puteva” RS, rekao je Milinković i naglasio da sve financira Vlada RS i Putevi RS. 

Sa druge strane, Vukota Govedarica ističe da je, pošto se radi o magistralnom putu, obveza “Puteva RS” da ga održava i da se ne radi ni o kakvoj nagradi ili poklonu Gacku.

“Da su, kojim slučajem, Gacku 2008. godine, doznačena sredstva za obilaznicu od prodaje Telekoma, a radilo se o više od milijun maraka, “Putevi RS” ne bi bili u obvezi da ovu trasu presvlače. Međutim, pošto je ovo i regionalni pravac, kao i put koji prolazi kroz centar grada, “Putevi” su jednim dijelom i nadležni. Hoću reći da ništa nismo dobili izvanredno niti smo nagrađeni”, zaključuje Govedarica.

dodik,putevi,kružni tok,Gacko,putevi rs