DOK SE MI BRANIMO OD KLEVETE Temeljem naših pisanja SIPA i dalje izuzima dokumentaciju o Petom katu

Peti kat

Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA i dalje izuzima dokumentaciju vezano za aferu Peti kat koju smo razotkrili, a u čijem je središtu nekadašnji ravnatelj ZZO-a Rade Bošnjak. 

„Možemo potvrditi da je po naredbi nadležnog suda izvršeno izuzimanje određene dokumentaciju iz dvije pravne osobe koja će se cijeniti i pregledavati u kaznenom postupku i slijedi analiza izuzete dokumentacije“, potvrdila je našem portalu glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ-a Ana Rajič. Istaknula je da se prikupljanje dokumentacije nastavlja. 

SIPA bila u više pravnih osoba

„U narednom razdoblju izvršit će se izuzimanje potrebne dokumentaciju putem sudskih naredbi iz još nekih pravnih osoba, čija imena u interesu istrage ne možemo navesti. Dakle, inspektori SIPA-e pod nadzorom Tužiteljstva nastavljaju rad na ovom predmetu“, zaključila je u svom odgovoru Rajič. 

Prema saznanjima portala Hercegovina.info inspektori SIPA-e su dokumentaciju izuzeli iz ZZO-a HNŽ, ali i drugih objekata i tvrtki koje su spominjane u aferi, s ciljem da se uveže put novca između ZZO-a i tvrtki s Petog kata, koji naziv nosi po petom katu u zgradi Vitalisa. 

Peti kat Vitalisa je 19. srpnja 2018. kupila tvrtka Katarina d.o.o, a upravo na tom katu su se nalazile tvrtke koje su gradile paralelni IZIS po nalogu Rade Bošnjaka. Zanimljivo je povezati da je upravo Katarina d.o.o uživala velike ugovore sa ZZO-om.

Jedan od njih Rade Bošnjak potpisuje s Katarinom 27. siječnja 2021. godine. Težak je 268.681 marku a predmet ugovora je „uspostava tehnološkog sustava za program integriranog upravljanja podacima i izgradnja sloja aplikacija“.

Drugi ugovor Bošnjakova nasljednica na funkciji i odanica potpisuje 13. prosinca 2022. godine s Katarinom. Predmet je „nabavka usluga unaprjeđenja izvještajnog sustava (Big Data). Znači, ZZO na čelu s Bošnjakom i Vidačak Katarini je samo kroz ova dva ugovora prebacio više od pola milijuna maraka, a što je lako provjerljivo i na portalu Javnih nabavke. 

Po saznanjima portala Hercegovina.info upravo ugovori s IT tvrtkama su u fokusu istražitelja u kontekstu afere Peti kat, oko koje je Tužiteljstvo HNŽ-a istragu pokrenulo temeljem naših pisanja. 

Potraga za batinašima

Osim ovog predmeta, Tužiteljstvo HNŽ-a bavi se i još jednim vezanim za Peti kat, a tiče se premlaćivanja bivšeg djelatnika ZZO-a Damira Martinca, od strane sina Rade Bošnjaka. 

S Bošnjakom su sklopili sporazum, no njegove kolege batinaši još nisu ni identificirani ni procesuirani. Upitan zašto su se sporazumljivao s Bošnjakom bez da je ovaj prethodno otkrio imena kolega batinaša postupajući tužitelj navodi da je sa optuženim D.B. zaključena nagodba o priznanju krivnje sukladno zakonskim propisima.

„Otvorena je istraga protiv NN supočinitelja koji su kritične prilike bili na licu mjesta i sudjelovali u počinjenju kaznenog djela na štetu D.M., te je naloženo policijskim službenicima PU Mostar, kao i FUP-a da operativnim radom i drugim operativno taktičkim mjerama i radnjama utvrde identitet druge drugih supočinitelja“, naveli su iz Tužiteljstva HNŽ. Podsjetimo, Općinski sud u Mostaru, sutkinja Amra Brkić proglasila je krivim Darku Bošnjaka, sina jednog od utemeljitelja HDZ-a i dugogodišnjeg ravnatelja ZZO-a a Rade Bošnjaka, a zbog nanošenja lakih tjelesnih ozljeda Damiru Martincu, kojeg je pretukao s nekolicinom kolega na Bišću polju.

Prethodno se sporazumio s Tužiteljstvom HNŽ i odrekao žalbe, te je dobio 6 mjeseci uvjetne zatvorske kazne.

Dok se sve to događa, mi se na Općinskom sudu branimo od klevete od osoba koje su pod istragom zbog naših pisanja, a upravo zbog tih pisanja.