BUNT NA SVEUČILIŠTU Izgleda da profesori ne žele više šutjeti Zoranu Tomiću

Sveučilište u Mostaru,rektor tomić,plagijat,znanost,knjiga,Slavica Juka,Filozofski fakultet,vijesti
Ilustracija/hercegovina.info

Potplaćena akademska zajednica lagano se priprema za bunt. Profesori koji su to godinama šutke promatrali rad rektora Zorana Tomića, sada razmatraju sindikalno okupljanje, te su formirali inicijativni odbor, a planiraju i obraćanje medijima.

Inicijativa kreće s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. 

U dopisu koji su pripremali kao obrazloženje svojih koraka navode da se stvarno stanje na Sveučilištu ne podudara sa percepcijom koja vlada u javnosti. 

„Studirati na Sveučilištu u Mostaru danas je postalo preskupo za studente i njihove obitelji, pa veliki broj studenata koji ostvare mogućnost upisa na studijima u Republici Hrvatskoj odlaze studirati u Hrvatsku jer mi je tamo jeftinije(posebice tko dobije studentski dom). Držimo kako je ovakvim načinom financiranja Sveučilišta u Mostaru isto postalo privatno sveučilište nalik na trgovačko društvo, a ne javno kako se deklarira“, navodi se, uz ostalo, u pismu pripremljenom medijima.

Pismo medijima o stanju na Sveučilištu

Ključne su i plaće.

Posebno naglašavamo izuzetno niske (degradirajuće) plaće. Neto plaća administrativnog djelatnika sa visokom stručnom spremom (VSS) ili asistenta za redovan rad(5 godina radnog staža) iznosi oko 880 maraka što je samo 68 posto iznosa od prosječne plaće u FBiH koja prema podatcima Zavoda za statistiku FBiH za mjesec prosinac 2023. godine iznosi 1.296 maraka. Prosječna neto plaća docenta(10 godina staža) iznosi oko 1.300 maraka, izvanrednog profesora(15 godina staža) oko 1480 maraka i redovitog profesora(20 godina staža) oko 1.670 maraka“, navodi se uz ostalo u pismu te se dodaje da već dugi niz godina menadžment Sveučilišta nije u stanju uspostaviti pravičnu i transparentnu radzdiobu financijskih sredstava po ustrojbenim jedinicama.   

Pismo medijima o stanju na Sveučilištu

Podsjetimo, rektor Zoran Tomić godinama vrši zanimljive nabavke, jede i pije diljem zemlje i inozemstva na račun Sveučilišta, no plaće djelatnika su uvijek iste. Stranka ga prati, te mu je putem kupovine ruiniranih prostorija u Rodoču prebacivala iz Elektroprivrede HZ HB tisuće maraka. Sve to se, sudeći iz gornjeg pisma - nije odrazilo na status studenata, a ni profesora. 

Na prosvjede studenata u koroni zbog visokih cijena školarina je odgovorio kamermanima na balkonu, no otpor mu je sada čini se narastao do bunta u kući kojom upravlja. Kamere se očekuju na Građevinskom fakultetu. 

O rektoru Tomiću obilno smo ranije pisali: 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.