DOBRA SURADNJA ELEKTROPRIVREDE I LAGERA Ugalj vrijedan 81 milijun posuškoj kompaniji plaćen čak 105 milijuna KM

Milenko Bašić i Admir Andelija

Ugovor „Elektroprivrede“ BiH s firmom „Lager“ iz Posušja, vrijedan 105,1 milijuna KM za nabavku 600.000 tona mrkog uglja, prošle godine nije opravdan, ocijenili su federalni revizori u izvještaju o financijskom poslovanju „Elektroprivrede“ BiH za prošlu godinu.

Ovaj primjer pokazuje kako se s milijunima javnih poduzeća igraju kako žele i nemilice ih rasipaju, piše portal Raport.

Oni prenose kako je u srpnju prošle godine Elektroprivreda BiH pokrenula proceduru nabavke 600.000 tona mrkog uglja sa prijevozom za Termoelektranu Tuzla i Termoelektranu Kakanj . Sama „Elektroprivreda“ BiH pod čijim „krovom“ djeluju najveći rudnici u FBiH i itekako mora znati cijene uglja, u tenderu je nabavku procijenila na oko 81 milijun KM.

Kako su utvrdili revizori, konstatirano je da se na tender za nabavku uglja javila samo firma „Lager“ iz Posušja i to dostavljajući u dva navrata ponude. Prvu s cijenom od 118, 9 milijuna KM, a drugu, konačnu s cijenom od 105,1 milijuna KM o čemu je i zaključen ugovor u listopadu prošle godine.

Elektroprivreda BiH,Lager ,Milenko Bašić,admir andelija

Tako je uprava „Elektroprivrede“ BiH na čelu sa sada već bivšim direktorom Admirom Andelijom (DF) pristala platiti količinu uglja koju je sama procijenila na oko 81 milijun, za čak 24 milijuna više!

Tender za nabavku uglja nije poništen, iako je „Elektroprivreda“ BiH pristala na višu cijenu, koja je bila 24 milijuna KM iznad prvobitno procijenjene.

Revizori su utvrdili da je „Lager“ isporučio uglja u vrijednosti 45 milijuna KM za šest mjeseci, iako je ugovor važio do 30. rujna. Sporno je to, je li ova firma do kraja rujna uspjela isporučiti ostatak uglja vrijednosti oko 60 milijuna KM.

Faksimil revizorskog izvještaja pokazuje da ugovor s „Lagerom“ nije poništen iako je za to postojao zakonski osnov. Nažalost, ovo nije jedini sporni ugovor koji prati javne nabavke u BiH.

Admir Andelija, smijenjeni direktor „Elektroprivrede“ BiH, bio je puno „šire ruke“ prema privatnoj firmi iz Posušja i njenom vlasniku Milenku Bašiću, protiv kojeg je hrvatski USKOK početkom ove godine podigao optužnicu, tvrdi Raport.

SDA je „Lageru“ dala koncesiju na 30 godina za eksploataciju mrkog uglja na preko tisuću hektara, na potezu Zlauše-Fajtovci-Gornji Kamengrad kod Sanski Most, tvrdi novinarka Raporta Semira Degirmendžić. Ističe i da je „Lager“ u povlaštenom položaju, što pokazuje i podatak da su uzaludni vapaji eko-aktivista da ova firma zagađuje gornji vodotok rijeke Blihe i njen vodopad, koji je proglašen zaštićenim spomenikom prirode i dio je Parka prirode. Iz Lagera, pak tvrde kako posjeduju sve potrebne dozvole vezane za zaštitu okoliša, vode, odlaganja otpada itd. te tvrde kako je konstatacija da zagađuju rijeku Blihu neistinita.