OMAKLO JOJ SE Sutkinja Općinskog suda u Širokom Brijegu priznala da je prepisala presudu od kolegice

Radmila Mandić
Dženat Dreković (CIN)

Sutkinja Općinskog suda u Širokom Brijegu Radmila Mandić potvrdila je na saslušanju pred Disciplinskom komisijom VSTV-a BiH da je kopirala dio tuđe presude u presudu protiv CIN-a i to nazvala „omaškom“.

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) održao je glavnu raspravu u predmetu protiv sutkinje Općinskog suda u Širokom Brijegu Radmile Mandić koju, između ostalog, tereti za mogući prekršaj u radu tijekom donošenja nepravomoćne presude za klevetu po tužbi tvrtke „Lager“ protiv Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Sutkinja Mandić je potvrdila da je u presudu kopirala dijelove presude svoje kolegice Snježane Parlain koja je pet mjeseci ranije sudila u predmetu „Lager“ protiv „Žurnala“ a prije toga i u predmetu „Lager“ protiv „Inforadara“.

„Točno je da sam koristila tu presudu. Istina da mi se dogodila tehnička pogreška u jednom dijelu”, rekla je Mandić pred Disciplinskom komisijom VSTV-a.

Na pitanje disciplinske tužiteljice Dejane Bojanić da li je pročitala presudu nakon što ju je napisala, sutkinja Mandić je odgovorila: „Pročitala sam, ali sam imala zdravstvenih problema i omaklo mi se. (…) Dogodila se omaška“. Dodala je da se vratila sa bolovanja i da je imala mnogo predmeta u radu.

Sutkinja Radmila Mandić je početkom prosinca 2023. godine donijela nepravomoćnu presudu kojom je odlučila da je CIN dužan nadoknaditi 4.000 KM štete „Lageru“ iz Posušja zbog klevete te ukloniti sa portala istraživačke priče „Lagerova roba s pogreškom“ i „Lagerovanje koncesija“ koje govore o načinu poslovanja ove tvrtke.

Nasuprot kratkom osvrtu na tekst koji je i bio predmet „Lagerove“ tužbe, sutkinja Mandić se u većem dijelu svoje odluke referirala na sadržaje koje CIN nije ni objavio.

Pokušavajući shvatiti niz nerazumljivih i nelogičnih navoda iz presude, redakcija CIN-a je usporedbom ove tri presude pronašla da je sutkinja Radmila Mandić u značajnom dijelu kopirala presudu kolegice Snježane Parlain koja je postupala u slučajevima „Inforadara“ i „Žurnala“ pa su na taj način zaključci sutkinje Parlain završili u presudi CIN-u.

Sve tri presude su donesene u korist tvrtke „Lager“ iz Posušja.

UDT je predmet formirao po službenoj dužnosti nakon što je CIN o tome objavio tekst, stavljajući sutkinji Mandić na teret disciplinski prekršaj „nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti”. Pored kopiranja dijela presude u predmetu protiv CIN-a sutkinju terete za još tri propusta u vršenju službene dužnosti, među kojima su kašnjenje u izradi rješenja i propust u postupanju prilikom rada u vijeću. Sutkinja nijedan nije osporila pred Komisijom VSTVBiH.

Disciplinski postupak protiv sutkinje Mandić će biti nastavljen u travnju.