VELIKA POBJEDA Dinamo golom Petkovića iz penala pobijedio Betis

Dinamo pobijedio Betis
REUTERS

Dinamo je na gostovanju kod Betisa u Sevilli ostvario odličan rezultat za nastavak sna o prolasku u osminu finala Konferencijske lige. No, savršeno je jasno da će idući četvrtak donijeti vrlo zahtjevan uzvrat s renomiranim suparnikom.

Nije pretjerano reći da je Sergej Jakirović servirao iznenađenje, gurnuvši u početnu postavu Ivana Nevistića i Maximea Bernauera koji je kroz protekla tri-četiri mjeseca bio u najudaljenijem kutu dubokog smrzavanja. Uz to, na lijevog beka je gurnuo Maura Perkovića, umjesto Takuye Ogiware čiji je dolazak u Maksimirsku 128 bio opisivan kao pravi potez za popunjavanje te deficitarne pozicije.

Dinamo je otvorio utakmicu dosta ambiciozno i već je u 5. minuti imao priliku za prijetnju s vrha kaznenog prostora. Međutim, udarac Takura Kaneka je završio u bloku od kojeg se lopta odbila prema centru, otvarajući kontru za Betis. Na kraju te akcije Nabil Fekir je raspalio sa četrnaest metara, a Nevistić se ispružio i sačuvao svoju mrežu. U tom trenutku bilo je logično pretpostaviti da će ga ta zahtjevna intervencija napuniti samopouzdanjem.

Igrala se 27. minuta kada je Josip Mišić izborio slobodan udarac na skoro trideset metara od gola Betisa. Iako je udaljenost bila velika, Marko Bulat je odlučio raspaliti po golu. No, zbog nedostatka preciznosti taj udarac je predstavljao samo kozmetičko popravljanje statistike, a možda i ohrabrenje za Dinamo kojem je na ruku išlo i pregršt pogrešnih dodavanja suparnika.

O izvedbi Betisa najviše su govorili zvižduci s tribina na kraju prvog dijela. No, Manuela Pellegrinija se očigledno nije dojmila reakcija domaćih navijača jer je njegova momčad otvorila nastavak u istom ritmu. Betis je igrao sporo, s velikom dozom opreza, a to je odgovaralo Dinamu koji je u dotadašnjem dijelu utakmice bio vrlo discipliniran u izvršavanju defenzivnih zadataka.

U 58. minuti domaći su zaprijetili iz prekida, ali udarac glavom u izvedbi Johnnyja Cardosa nije bio dovoljno precizan. Nakon te situacije Pellegrini je posegnuo za tri zamjene, očigledno tražeći više od blage inicijative. Jakirović je odgovorio uvođenjem svježih krila, Darija Špikića i Gabriela Vidovića, umjesto Kaneka i Arbëra Hoxhe.

Igrala se 68. minuta kada je borbenost Dinamu otvorila priliku za udarac. Bulat je opalio sa dvadeset metara, a lopta je prošla nekoliko centimetara pokraj stative, s time da se Rui Silva bacio u tu stranu, stvorivši dojam da bi vjerojatno uspio sačuvati svoju mrežu. Nešto kasnije lopta je okrznula ruku Chadija Riada u kaznenom prostoru Betisa.

Ukrajinski sudac Mikola Balakin prvo je pustio igru, a zatim je dosudio jedanaesterac nakon intervencije iz VAR sobe. Bruno Petković je preuzeo odgovornost, namjestio loptu na bijelu točku i pogodio golmanov desni kut. Bilo je to u 76. minuti za veliki uspjeh Dinama – 0:1.

Naravno, preostalo vrijeme je donijelo veliki pritisak Betisa. U 88. minuti Wilian Jose je iz slobodnog udarca s ruba šesnaesterca pogodio stativu, a ubrzo se ispostavilo da je to bila zadnja opasnost za Dinamovu prednost.

Betis – Dinamo 0:1

Stadion Benito Villamarin. Gledatelja: 25.091 Sudac: Mikola Balakin (Ukrajina) 6,5. Strijelac: 0:1 Petković (76′-11m). Žuti kartoni: Diao, Pezzella (Betis), Baturina, Špikić (Dinamo).

BETIS: Silva 6 – Ruibal 5,5, Riad 6, Pezzella 6, Miranda 5,5 – Carvalho 5,5 (58′ Roca 5,5), Cardoso 6 – Ezzalzouli 5,5 (58′ Diao 6), Fekir 6, Rodri 5,5 (58′ Bellerin 5) – Willian Jose 5,5.

DINAMO: Nevistić 7 – Ristovski 6, Bernauer 6 (81′ Ogiwara -), Theophile 6,5, Perković 6 – Mišić 6,5, Bulat 6 – Kaneko 6 (63′ Špikić -), Baturina 6 (86′ Halilović -), Hoxha 5 (63′ Vidović -) – Petković 6,5 (86′ Kulenović -).