REVOLUCIJA U BH. NOGOMETU Smanjuje se Premijer liga, po uzoru na HNL u Hrvatskoj

HŠK Zrinjski Sarajevo
Hercegovina.info

Povijesna promjena sprema se u nogometu Bosne i Hercegovine. Prva liga BiH će se s trenutnih 12 smanjiti na 10 klubova. Čelnici BiH nogometa ne kriju da im je u tome uzor SuperSport HNL.

"Najavljujem otvaranje sportske rasprave i debate te traženje mišljenja sportske javnosti i klubova o ideji da Premijer ligu BiH smanjimo da bude Liga 10. Smatramo da bi time podigli kvalitetu nogometa, a i liga bi imala bolju infrastrukturu. To bi omogućilo i veći broj derbija", rekao je predsjednik Vico Zeljković, predsjednik Nogometnog saveza BiH, za Arenu Sport.

Prvenstvo BiH trenutno se igra 33 kola. Nakon što se dvokružno odigraju 22 kola, domaćini se u zadnjoj trećini odlučuju Bergerovim tablicama. Najavljenom promjenom će se BiH liga po uzoru na SHNL igrati četverokružno, s ukupno 36 kola. Očekuje se da se smanjenje lige i promjena formata objavi na ljeto, a da se takvo prvenstvo BiH prvi put igra od sezone 2025./26.  

BiH liga je već krenula u tom smjeru skraćenjem zimske pauze. Što se tiče već pokrenutog procesa smanjenja lige, to je nastavak onog što je počelo 2015. Tada je NS BiH smanjio prvu ligu sa 16 na 12 klubova.