PREMIJER LIGA BiH Borac pobjedom dodatno odmakao Zrinjskom, Posušje poraženo u Modriči

Sloga-Posušje
HNK Posušje

U okviru 17. kola Premijer lige BiH, danas su se od 13 sati igrale dvije utakmice. Jedna u Modriči, druga u Ugljeviku

U Modriči su se sastali Sloga i Posušje, a konačan rezultat ovog meča je glasio 1:0. Početak ovog susreta je pripao domaćoj ekipi, koja je imala nekoliko šansi preko Vidića i Jovića.

Sredinom prvog poluvremena, Posušje se oslobodilo početnog pritiska, te se igra preselila na sredinu terena, gdje su gosti imali više loptu u svom posjedu, ali nije bilo ozbiljnih prilika.Ipak, gosti su u finišu utakmice stvorili dobru šansu preko jednog igrača, ali je ostalo na poluvremenu 0:0.

U drugom dijelu susreta u Modriči, prva šansa je tek viđena u 60. minuti. Gosti su zaprijetili preko Kamenara, ali je bio siguran golman domaće ekipe.

Nekoliko minuta kasnije, propuštenu fudbalera kluba sa Mokrog doca su iskoristili igrači domaćeg tima, a mrežu Posušja je pogodio Miloš Nikolić. 

Nakon vodstva Sloge, gosti su igrali otvorenije, ali nikako nisu uspijevali da naprave značajniji pritisak, pa do kraja utakmice nisu došli do izjednačujćeg gola i boda u Modriči.

FK Sloga - HŠK Posušje 1:0 (Nikolić 60‘).

U Ugljeviku svoj meč su igrali Zvijezda 09 i Borac, koji je na kraju završen rezultatom 1:2.

Početak ovog meča nije donio velika uzbuđenja, te se uglavnom igralo na sredini terena, a onda su dominaciju preuzeli Banjalučani.

Banjalučani su u nekoliko navrata zaprijetili domaćoj ekipi, ali su tek do vodećeg gola došli u finišu poluvremena. Igrala se 44. minuta, kada je vodstvo Borcu donio Zoran Kvržić, kome je kod gola asistirao Jakov Blagaić, i sa rezultatom 0:1 se otišlo na odmor.

Drugo poluvrijeme susreta u Ugljeviku je počelo odlično za Borac, budući da je Jurilj pokušao da ugrozi protivnički gol, ali je njegov udarac zaustavio golman domaće ekipe.

Igrala se 54. minuta kada su gosti imali dobru akciju, ali je Šapić sjajno intervenisao nakon centaršuta Blagaića, a dvije minute kasnije, Banjalučani su povećali svoje vodstvo.

Poslije odlične akcije, Jurilj je uposlio Čavića, koji je na rutinski način zatresao mrežu Zvijezde 09, a onda je Matić kod Zvijezde 09 šutirao glavom sa nekoliko metara, ali je njegov udarac zaustavio Stjepanović.

U 61. minuti, kontranapad su imali Banjalučani, pokušao je Lukić sa 14 metara, ali je njegov pokušaj odbranio Jelovac.

Poslije toga uzbuđenja na meču nije bilo sve do 73. minute, kada je Zvijezda 09 smanjila na 1:2. Domaći sastav je imao dobru kontru, Saliman je ubacio sa lijeve strane, a Ivančić je pogodio mrežu golmana Banjalučana.

Igrala se 81. minuta, kada je Blagaić centrirao, Čelić je pokušao glavom, ali je lopta otišla preko gola. Šest minuta kasnije,  sjajan udarac Vadzea sa 25 metara je odbraio Stjepanović. Ujedno, to je bila i posljednja šansa na ovom susretu.

Ovim trijumfom je Borac nastavio pobjedonosni niz u Premijer ligi BiH, te je došao do četvrte uzastopne pobjede.

FK Zvijezda 09 - FK Borac 1:2 (Ivančić 73‘, - Kvržić 44‘, Čavić 56‘).

Standings provided by Sofascore