PETKOVIĆ SRUŠIO PAOK Dinamo juri prema četvrtfinalu Konferencijske lige

Bruno Petković
Pixsell

Kardinalna greška Jonnyja Otta i jedna uspješna polukontra donijeli su Dinamu lijepu prednost nakon prve utakmice osmine finala Konferencijske lige protiv PAOK-a. Opet, bez obzira na dva gola prednosti, jasno je da će idući četvrtak i uzvrat u Solunu biti iznimno zahtjevni za hrvatskog prvaka.

Sergej Jakirović najavljivao je promjene unutar udarne jedanaestorke, a na kraju se ispostavilo da je jedino Takuro Kaneko prepustio svoju poziciju na desnom krilu Dariju Špikiću. Bio je to logičan potez jer Japanac ni nakon mjesec i pol dana drugog dijela sezone nije uspio uhvatiti sjajnu formu koja ga je krasila u listopadu, studenom i prosincu. Sve ostalo bilo je isto kao na uzvratu s Betisom i gostovanju kod Osijeka.

Modrima se prva prilika otvorila u 3. minuti, kada je pas Brune Petkovića izbacio Arbëra Hoxhu koji je uletio u šesnaesterac PAOK-a i poskliznuo se pri pokušaju udarca, lansiravši loptu na sjevernu tribinu. No, čak i da je postigao gol, vjerojatno bi bilo dosuđeno zaleđe.

Sretni odbijanac

Podrška rasprodanih tribina predstavljala JE pogonsko gorivo za Dinamo, ali igrači aktualnog grčkog lidera nisu se dali impresionirati ozračjem na stadionu. Doduše, nisu bili pretjerano opasni u početnoj fazi utakmice, ali u tom razdoblju su uspješno krotili sve pokušaju napade modrog ansambla. Štoviše, kontrolirali su tijek zbivanja na terenu.

Igrala se 23. minuta kada je udarac Petra Sučića s osamnaest metara fijuknuo je pola metra iznad gola. Uskoro je Abdul Baba Rahman centrirao je s lijevog boka, a Andrija Živković je glavom usmjerio loptu pokraj stative. U 36. minuti Dinamo je uspio složiti dobru akciju, ali Dominik Kotarski je obranio prizeni udarac Martina Baturine.

Ipak, golman hrvatske U-21 reprezentacije ubrzo je bio savladan. Već spomenuti Otto odigrao je kriminalno dodavanje unatrag, gurnuvši Petkovića u trk prema golu. Kotarski je obranio prvi udarac, ali lopta se sretno odbila na nogu kapetana Dinama – 1:0.

Iz drugog plana

Nastavak je vrlo brzo pokazao da je Jakirović odlučio prepustiti inicijativu suparniku, nadajući se prilici za povećanje vodstva iz brze tranzicije. Modri su se disciplinirano branili na svom dijelu terena, uz povremene pokušaje pritiska na zadnju liniju suparnika. Takav raspored snaga nikome nije donio ništa opipljivo sve do 71. minute.

Tada je Kevin Theophile-Catherine sjajno osjetio namjeru igrača PAOK-a, istrčao je iz zadnje linije i povukao spomenutu polukontru koja je skoro zapela u bloku suparnika. Modri su ipak uspjeli zadržati posjed i nastaviti napad preko Baturine čiji je pokušaj podvaljivanja prošao iza leđa Darija Špikića. No, Petković je natrčao iz drugog plana i matirao Kotarskog – 2:0.