BiH poražena u Zenici od Slovačke

BiH poražena od Slovačke
NS BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na Bilinom polju od Slovačke rezultatom 1:2 (0:0) u okviru 10. kola grupe J kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

Prvu ozbiljniju priliku na utakmici bilježimo u 6. minuti kada je nakon kornera Milan Skriniar pucao glavom preko gola. U 41. minuti s 18 metara je dobro pucao Haris Hajradinović, ali je njegov udarac obranio vratar Slovaka Marek Rodak.

Bosna i Hercegovina je povela u 49. minuti kada je Said Hamulić povukao kontranapad, dodao do Harisa Hajradinovića, čiji ubačaj s lijeve strane Patrik Hrošovsky skreće u svoju mrežu.

Samo tri minute kasnije Slovaci su izjednačili rezultat. Nakon jedne izgubljene lopte, s lijeve strane ubacio je David Hancko, a Robert Boženik je poslao loptu u mrežu s pet metara.

U 60. minuti dobro je pucao Ermedin Demirović, ali je Rodak bio dobro postavljen. U 63. minuti BiH je ostala s igračem manje, nakon što je Renato Gojković dobio drugi žuti karton. U 72. minuti Slovačka je došla do preokreta. Robert Mak je izveo korner, a Lubomir Šatka na drugoj vratnici poslao je loptu u mrežu.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao i Slovačka je odnijela sva tri boda.

U ostalim susretima u grupi Portugal je savladao Island s 2:0, dok je Luksemburg pobijedio Lihtenštajn u gostima rezultatom 1:0.

Na Europsko prvenstvo u Njemačku idu Portugal, koji je ostvario svih 10 pobjeda u grupi i Slovačka, koja je osvojila 22. Na trećem mjestu je Luksemburg sa 17, slijede Island s 10, Bosna i Hercegovina sa 9 i Lihtenštajn bez bodova.

S obzirom da je Bosna i Hercegovina osvojila prvo mjesto u UEFA Ligi nacija prošle godine, ostvarila je mogućnost da kroz baraž izbori plasman na EURO.

Žrijeb baraža za odlazak na EURO 2024 bit će održan 23. studenog u Nyonu.