OŠTRA KONKURENCIJA U SVIJETU BRZE MODE H&M tuži SHEIN zbog kršenja autorskih prava

H&M,shein,zara,tužba

Bilo je neizbježno: brendovi brze mode međusobno se bore. H&M je tužio svog konkurenta brze mode SHEIN zbog navodnog kršenja autorskih prava.

Drugim riječima: tvrtke poznate po imitaciji drugih dizajnera bore se oko navodnih lažnih dizajna.

H&M-ova tužba protiv SHEIN-a, dovodi u pitanje SHEIN-ovo kršenje autorskih prava na njegov dizajn “u više slučajeva”, prenosi Highsnobiety.

Pojedinosti prijave otkrivene su u lipnju 2023. nakon saslušanja u Hong Kongu, gdje je H&M prvotno podnio svoju tužbu protiv SHEIN-a još 2022. Prema izvorima iz druge ruke, H&M je razvijao ovaj slučaj protiv SHEIN-a najmanje od 2021. Nešto malo prije SHEIN se etablirao kao globalno lice ultrabrze mode.

Ovo je jedan od prvih slučajeva da je jedna tvrtka za brzu modu tužila drugu na sudu. Konkurenti poput H&M-a i Inditexove Zare već se dugo suočavaju samo u pogledu prodaje, ali nikada prije nije se dogodio ovakav slučaj.

SHEIN već na sudu s Temu-om

Ono što je posebno zanimljivo jest da je vijest o H&M-ovoj tužbi protiv SHEIN-a stigla u isto vrijeme kada i odvojena pravna tužba Temua, kineske tvrtke brze mode koja se nekoliko mjeseci sudski bori protiv SHEIN-a. U prosincu 2022. SHEIN je tužio Temu za povredu njegovog “ekskluzivnog i vrijednog zaštitnog znaka”, prema Zakonu o modi. A 14. srpnja Temu je uzvratio zasebnom tužbom optužujući SHEIN za “shemu prisilne ekskluzivnosti, prijetnji, zastrašivanja i izravne novčane kazne”.

Iako postoji povijest prijestupa malih i velikih umjetnika, H&M je manje sklon optužbama za ukradeni dizajn od rivala poput Zare.

Doista, H&M je sada dovoljno ugledan da osigura suradnju sa stvarnim dizajnerima kao što su Mugler i Moschino.

U međuvremenu, SHEIN i imitacije idu zajedno poput tekile i limuna. Doslovno deseci umjetnika i nezavisnih dizajnera optužili su SHEIN-a za krađu dizajna, tako da je H&M u dobrom društvu.

Unatoč tome, iznenađujuće je vidjeti kako H&M tuži SHEIN na sudu zbog krađe. Nije da H&M ima dizajne koji su toliko prepoznatljivi da inspiriraju imitaciju jedne od najbržih modnih tvrtki na svijetu, tako da imitacija nije imitacija dok sud tako ne odluči.