KLOBUK Šešir iznad polja s bogatom poviješću i prirodnim čudesima

Klobuk
Perica Biško

Klobuk, mala oaza u srcu Hercegovine, obuhvaća desetak slikovitih zaseoka koji se protežu na velikoj površini. Iako je broj stanovnika na ovom području relativno mali, Klobuk svaki put iznova oduševljava posjetitelje svojom neukroćenom prirodom i idiličnim krajolikom.

Ovo pitoreskno mjesto leži u naručju brdašca s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na okolna sela i planine. Njegova pozicija u podnožju planine pruža mu zaštitu od oštrih vjetrova i omogućuje mu da se prepusti suncu i toplim ljetnim noćima, dok zimi osjeća toplinu plamena kamina koji grije njegove domove. Kada biste tražili idealno mjesto za bijeg od gradske vreve i stresa, Klobuk bi bio vaša destinacija iz snova.

Danas smo imali priliku posjetiti ovo bajkovito mjesto, a pratnju nam je pravio Krešimir Madunović, magistar povijesti i zemljopisa, kako bi nas dodatno upoznao s ovim malim komadićem raja na zemlji.

Klobuk

FOTO: Perica Biško

U zagrljaju prirode

Brdo Klobuk, poput nekog ogromnog diva, dominira okolnim krajolikom. Na njegovim strminama, razbacanim po površini kao zvijezde na noćnom nebu, leže guste šume borova, i hrasta. Gdje se šuma prekida, naši pogledi zaustavljaju se na gustim, zelenim pašnjacima i livadama koje se pružaju prema obzorju. Čaroban pogled koji se s vrha pruža na okolicu, budi u nama osjećaj divljenja i poštovanja prema ovom brdu, koje nas okružuje svojom snagom i ljepotom.

„Klobuk je smješten na prijelazu između krševitog dijela Bekije i pitomije nizine koja obuhvaća vitinjska i ljubuška polja“, započinje Krešimir te dodaje da ovo mjesto predstavlja savršen spoj planinskog i ravninskog krajobraza, što ga čini jedinstvenim i neponovljivim. "Kao netko tko je odrastao u ovom području, osjećam se iznimno sretnim što sam imao priliku živjeti u Klobuku. Od djetinjstva sam se igrao na obližnjim strmim padinama i uživao u prekrasnom pogledu na okolna brda i polja."

Krešimir je bio jako uzbuđen što nas vodi kroz Klobuk i njegovu prekrasnu prirodu, a mi smo jedva čekali vidjeti zašto nam to on tako oduševljeno priča. Nakon nekoliko trenutaka provedenih u ovom prekrasnom kraju, shvatili smo da je bio u pravu. Udisali smo čisti i svježi zrak te bili okruženi zelenilom, cvijećem i čarobnim pejzažima. Sve nas je to očaralo i uvjerilo da je Klobuk doista poseban komadić prirode.

Klobuk

FOTO: Perica Biško

Izvori i tajne skrivene na brdu

Rijeka Trebižat, poput prirodnog bisera, teče kroz Klobuk noseći na svom putu tajne i priče prošlosti. Njeno bistre vode i nevjerojatan krajolik koji je okružuje, čine je jednim od najljepših dijelova ovog kraja. Osobita zanimljivost koja nam je zaplijenila pažnju je vrelo Klokun, smješten ispod zaseoka Poljane. Ovo mjesto zrači nekom posebnom energijom koja oduševljava svakog tko u njega kroči.

Naš pratitelj i sugovornik na ovoj avanturi otkriva nam intrigantnu činjenicu: „Vrelo nije ovdje od pamtivijeka, nego je nastalo kao posljedica jednog ili niza više potresa tijekom 19. stoljeća, međutim, sam lokalitet postoji već u 17. stoljeću o čemu nam svjedoče dokumenti vezani uz uspostavu granice između Mlečana i Turaka po okončanju Morejskog rata 1699. godine“.

Vrelo izbija na livadi nedaleko od rijeke Tihaljine u koju se ulijeva već nakon stotinjak metara te rijeka od tog mjesta pa nizvodno mijenja svoje ime u Mlade. „Među lokalnim stanovništvom postoji i legenda koja tvrdi da izvor Klokun pomlađuje ovu rijeku, međutim, vrlo je vjerojatno da naziv Mlade nema nikakve veze s „pomlađivanjem“ već da je nastao u doba turske vladavine kada su izvođeni radovi na meliorizaciji rijeke Tihaljine – Trebižata.“

Rijeka Mlade u stvari potječe od turske riječi "Maddel Irmak", što znači prokop, a njegova pojednostavljena verzija "Madel-rika" kasnije se razvila u današnji naziv - Mlade.

Na području Klobuka možete pronaći izobilje vode, uključujući i izvore na samom brdu i na njegovom podnožju. Ovo je posljedica tektonskog poremećaja koji je brdo visoko 478 metara učinio okrenutim "naglavačke", što znači da i sam vrh brda obiluje izvorima vode. „Znate, najviši po položaju izvor ovdje na Klobuku je Čuljkovo vrilo. Voda nikad ne presušuje i teče tijekom cijele godine, a u blizini je i nekoliko gorostasnih jablana. Ljudi se često okupljaju oko vrela da se opuste u hladovini, pripreme roštilj i osvježe se pićem koje čuvaju u hladnoj vodi iz izvora. To je jedno od najljepših mjesta na ovom području, siguran sam da bi i vi uživali u njemu.“

Svetište na nebu

Naš sugovornik Krešimir s toplinom u glasu nam priča o mističnom i čudesnom Markovištu, mjestu na vrhu 475 metara visokog brda gdje se nekada, u vrijeme osmanske vlasti, okupljalo stanovništvo kako bi na otvorenom prostoru tajno slavili misu. On ističe da su upravo ti zajednički trenuci, uz pjesmu i molitvu, stvarali duboku povezanost i jedinstvo među ljudima, koje se osjeća i danas kada se hodočasti na Markovište, gdje su ostaci crkvice sv. Marka podsjetnik na neka prošla vremena i na vrijednosti koje se ne smiju zaboraviti.

Klobuk

FOTO: Perica Biško

Sagrađena 2013. godine, zavjetna kapela i dvanaestometarski križ postali su karakteristični simboli Markovišta, koji se danas nalazi na karti svetih mjesta brojnih hodočasnika. Na vrhu brda, uz postaje križnog puta, mještani i posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu na okolna brda i doline. "To je mjesto koje donosi mir i utjehu, a nevjerojatna ljepota prirode oko njega samo pojačava taj osjećaj. Na Veliki petak organiziramo obilazak križnog puta i molitvu u zavjetnoj kapeli. Osjeti se da je to mjesto posebno i da ima duboko značenje za ljude koji ga posjećuju", govori Krešimir.

Mjesto spokoja i povezanosti s prirodom

S obzirom na bogatu prirodnu i kulturnu baštinu, Klobuk i njegova okolica su savršeno mjesto za istraživanje i uživanje u prirodi. Od živopisnih krajolika i čarobnih šuma, do bogate povijesti i kulturne baštine, posjetitelji će zasigurno pronaći nešto što će ih očarati. Ukoliko tražite mir i opuštanje u netaknutoj prirodi, ne propustite posjetiti ovaj raj na zemlji. Prepustite se čarobnim ljepotama ovog kraja i napunite svoje baterije energijom koju pruža divlja priroda.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.