Konzumirate li tamnu čokoladu? Bolja je za vid od mrkve!

tamna čokolada, blagodati, kakao, tamna čokolada, vid, mrkva, čokolada, kakaovac, čokolada, lijek, čokolada, blagodati, istraživanja, Nikotin, čokolada, zdravlje, razlozi, čokolada, nepoznate činjenice, čokolada, tamna čokolada, Kanadski znanstvenici ,  konzumacija čokolade, smanjuju razinu kolesterola, štiti od kardiovaskularnih bolesti, čokolada, crna čokolada, bijela čokolada, tamna čokolada, doručak, čokolada, crna čokolada
Znanstvenici sa britanskoga Sveučilišta Reading su testirali vid i mentalne sposobnosti trideset osoba u dobi između 18 i 25 godina nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu. Test je napravljen dva puta, prvi put su sudionici istraživanje jeli tamnu čokoladu, a drugi put bijelu čokoladu. Razlika između ove dvije vrste čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau, kojeg u tamnoj čokoladi ima puno, a u bijeloj tek u tragovima. Flavanola osim u kakau ima i u grejpu, crvenom vinu, zelenom i crnom čaju i jabukama i već su otkriveni neki njegovi pozitivni učinci na ljudsko zdravlje.

Sudionicima istraživanja su testirani vid i mentalne sposobnosti nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu, a bolje rezultate su imali nakon što su jeli tamnu čokoladu. Znanstvenici su ovakve rezultate istraživanja pripisali sposobnosti flavanola da pojača dotok krvi u mozak i dotok krvi u očnu mrežnicu.

Osim što povoljno utječe na mentalne sposobnosti i vid, u prijašnjim istraživanjima je otkriveno da tamna čokolada pozitivno utječe i na kolesterol, rad trombocita i osjetljivost na inzulin.

Portaloko.hr