FIAT REINKARNIRA LEGENDARNI MODEL Električni retro Topolino moći će voziti i maloljetnici

topolino,retro,fiat

Talijanski Fiat najavio je svoj povratak u segment minijaturnih gradskih automobila, i to evocirajući uspomene na jedno nekoć iznimno popularno ime. Njihov novi 100% električni gradski model nosit će ime Topolino, a namijenjen je, kako kažu, prije svega mladoj urbanoj publici, koja traži slobodu u mobilnosti.

Osmišljen za vožnju gradom, bez štetnih emisija i velikih brzina, novi Fiat Topolino oslanja se imenom na slavnog prethodnika iz nekih davnih vremena, a izvedbom na model Ami iz grupacije Stellantis.

topolino,retro,fiat

Kao što vidimo iz prve objavljene fotografije, Topolino će od imenjaka iz nekih davnih vremena naslijediti tek šarm i karakter, dok će sve ostalo “posuditi” od drugog malenog gradskog automobila – poznatog Citroëna Ami, također nastaloga unutar koncerna Stellantis. Fiat svoj novi model opisuje kao četverocikl, što znači da će za njega u određenim državama dozvolu moći imati i maloljetnici.

8 “konja” pod haubom

Ime koje je jednom davno postavilo temelje gradske mobilnosti sada ima zadatak učiniti isto za održivu gradsku mobilnost, vratiti dašak poznate talijanske la dolce vite na gradske ceste i biti pristupačno rješenje za mnoge vozače. Prema viđenome, s Amijem će Topolino dijeliti osnovnu kontrukciju, vjerojatno i pogonski sklop te generalni oblik karoserije. Vanjski paneli i dalje će biti plastični, a vrata će – začuđujuće – biti zamijenjena potpuno otvorenim ulazom tek s dekorativnim užetom za “zaštitu” putnika.

Fiat Topolino (2023.) nudi niz primjetnih prednosti koje su odmah vidljive. Prvo, snažan krov pruža izvrsnu zaštitu od kiše, osiguravajući udoban i suh interijer za putnike. Osim toga, inovativan dizajn uključuje plastično tijelo koje se prostire preko čvrstog metalnog okvira, čime se poboljšavaju sigurnosne mjere.

topolino,retro,fiat

Iako automobil briljira u određenim aspektima, važno je napomenuti da mu nedostaju moderna sigurnosna obilježja poput zračnih jastuka i drugih naprednih sigurnosnih sustava. Ipak, njegov električni pogonski sklop ostvaruje pohvalnu standardnu izlaznu snagu od šest kW (8 KS). Unatoč ovoj skromnoj snazi, Topolino može doseći maksimalnu brzinu od 45 km/h, što je impresivan uspjeh s obzirom na njegovu lagku konstrukciju, težine ispod 500 kg. U usporedbi, njegov prethodnik, proizveden od 1936. do 1955., imao je snažniju izvedbu s 14 do 20 KS (10-15 kW), iako uz veću težinu koju treba pokrenuti.

Podsjetimo, od Amija je već nastao i Opel Rocks-e, a oba modela imaju iste karakteristike, koje bi sada mogao imati i Topolino: elektromotor od 8 KS, bateriju od 5,5 kWh, doseg od 43 kilometra te najvišu brzinu od jedva 45 km/h.

Cijena službeno nije objavljena ali se predviđa da će koštati oko 9000 eura.