TRI AUTOBUSA IZ MOSTARA KRENULA ZA JABLANICU "Ovo je prevršilo svaku mjeru, stojimo iza svih koji trpe nasilje"

Autobusi prosvjed Jablanica
hercegovina.info

Tri autobusa u kojima su građani Mostara krenulo je u 16 sati iz Mostara ka Jablanici, gdje će se u 18 sati održati prosvjed pod nazivom "'Nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvu!'', koji će biti organiziran povodom stravičnog slučaju premlaćivanja i nanošenja teških tjelesnih ozljeda od strane vlasnika hotela 'Jablanica' Amira Džafića prema svojoj djelatnici i žrtvi Enisi Klepo. Neki od građana su se odlučili i za privatni prijevoz.

Autobusi prosvjed Jablanica

"Udruženja iz Mostara su se ujedinila s jednim ciljem, to je da damo podršku svim ženama i radnicima i njihovim pravima. Mi stojimo iza naših žena i radnika, ovo je prešlo svaku mjeru. Želimo pokazati kako stojimo iza svih koji trpe neki oblik nasilja", rekla je Dragana Muratović, članica Inicijative građanki i građana Mostara za Hercegovina.info.

Kada je u pitanju Mostar, Muratović kaže da do sada nisu bili zadovoljni odazivom na prosvjede.

"Što se tiče građana Mostara, kada smo organizirali prosvjed povodom femicida u našoj državi, iskreno, bili smo razočarani koliko ne posjedujemo kulturu prosvjedovanja, ali se sada nadamo da će odaziv biti puno veći, jer se ovo ne tiče samo žena, nego i svih radnika i ljudi", kazala je Muratović.

Zajedno sa građanima Mostara organiziranim prijevozom krenula je i gradska vijećnica Adela Gosto, koja je poželjela da naglasi da danas ovom skupu nazoči prije svega kao žena, majka, kćerka i sestra, a onda i kao predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u GV Grada Mostara.

Autobusi prosvjed Jablanica

"Očekujem da će Enisa postati sinonim za sve žrtve do sada i da će njen primjer i naše okupljanje biti signal svim nasilnicima da žrtve nisu same i da postoji čitava armija ljudi koja će stati iza njih i koji će ih zaštiti u svakom segmentu. Danas će se okupiti čitav niz profesionalaca, žena koje su sociologinje, psihologinje, pravnice, psihijatrice, koje će dati snagu i glas svim žrtvama, uz Enisu, te stati protiv nasilja", objasnila je Gosto za Hercegovina.info.

Autobusi prosvjed Jablanica

Kako kaže, smatra da je ovo problem kompletnog društva i da se svi moraju uključiti u rješavanje ovakvih pitanja, od samih početaka, točnije još od predškolskih i školskih ustanova. 

"Nakon ovog prosvjeda očekujem izmjenu zakona i postroženje kazni za ovakva kaznena djela, izmjenu zakona o radu gdje ćemo vratiti radnicima dostojanstvo te pojačan izlazak inspekcija na radnim mjestima", zaključila je Gosto.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.