TREBINJCI TUŽILI MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA "Nećemo dozvoliti gradnju na poljoprivrednom zemljištu"

"Pokret za restituciju Trebinja",građani,poljoprivredno zemljište,nezakonita gradnja,Trebinje,nekretnine,stanovi,cijene

Neformalna grupa građana "Pokret za restituciju Trebinja" podnijela je tužbu protiv Ministarstva
za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zbog niza nepravilnosti počinjenih prilikom
izdavanja građevinske dozvole za izvođenje privremenih građevinskih radova na poljoprivrednom zemljištu u naselju Pridvorci u Trebinju. Naime, u tužbi Trebinjci ističu da je Ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu za izvođenje privremenih građevinskih radova, iako je zakonom propisano da se pripremni radovi izvode na temelju građevinske dozvole.

U okviru pobijane dozvole, osim odobrenja za postavljanje privremenih građevina za potrebe gradilišta, moguće je izvoditi i radove na izgradnji temelja, iako investitor nema građevinsku dozvolu. Nadalje, građani Trebinja ističu da uopće nisu bili uključeni u proces izdavanja ove dozvole, što je također protivno zakonu.

“Za ovu dozvolu saznali smo tek 30. lipnja. i to zato što smo uputili dopis Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Dakle, mi s tim ni na koji način nismo bili upoznati, nije bilo javnog uvida niti su građani pozivani da se uključe u proces. Moramo istaknuti da smo 9. lipnja, na dan polaganja kamena temeljca, apelirali na sve nadležne institucije da zaustave bilo kakvu gradnju na poljoprivrednom zemljištu, jer je građevinska dozvola izdana samo za pripremne radove, a ne za građenje," napisano je u priopćenju.

No, kako kažu, nadležni su se ipak oglušili o njihov apel.

“Uz podnesenu tužbu podnijeli smo i zahtjev za hitnu inspekciju kako bi ih zaustavili
radovi izvedeni bez građevinske dozvole. Još jednom ističemo da se nepoštivanjem zakona pokušava uzurpirati obradivo poljoprivredno zemljište kako bi se na njemu gradili poslovni i građevinski objekti. Ne postoji zakon po kojem se na ovoj nekretnini može graditi i mi ćemo ustrajno to dokazati”, istaknuli su predstavnici “Pokreta za restituciju Trebinja”.

Građani Trebinja se više od dvije godine bore protiv gradnje na poljoprivrednom zemljištu i ističu da je riječ o oranicama I klase te da je prije dvije godine u Pridvoračkom polju (u čijem je sastavu i sporna lokacija) otvoren sustav navodnjavanja u koji su uloženi milijunski iznosi.

“Osim toga, navedeno zemljište je u Urbanističkom planu tretirano kao poljoprivredno i na takvom zemljištu nije dopuštena gradnja, a postoji i zabrana gospodarenja ovim zemljištem. Građani su pokrenuli dvije kaznene prijave i apelaciju Ustavnom sudu BiH upravo zbog kršenja zakona i nepoštivanja procedura, au međuvremenu su dobili i odluku Ustavnog suda RS kojom se osporava odluku Grada Trebinja o parcelaciji i prodaji poljoprivrednog zemljišta na drugoj lokaciji, te utvrđuje da je odluka Grada Trebinja u tom slučaju neustavna”, pojasnili su.

Njihova poruka je da neće odustati i da će iskoristiti sve pravne lijekove kako bi ostvarili svoj cilj – neće dopustiti gradnju na poljoprivrednom zemljištu.

“Nećemo stati dok se bezakonju ne stane na put”, zaključili su.