TKO JE NOVI PREDSJEDNIK ARGENTINE Sin Hrvatice koji na skupovima maše motornom pilom, a svoje pse naziva savjetnicima

Javier Millei

Za predsjednika Čilea Gabriela Boricha ste svi vjerujem čuli. Prekjučer je za predsjednika Argentine izabran Javier Milei, i to ste vjerojatno da ste čuli. Ono što je nama zanimljivo je da mu se majka zove Alicia Lujan Lucich. To će značiti kako će dvije velike ekonomije Južne Amerike voditi ljudi s hrvatskim podrijetlom. Ono što je još zanimljivije, da jedan pripada krajnje lijevoj, a drugi krajnje desnoj ekonomskoj misli.

Loš odnos s roditeljima

Javier Gerardo Millei je najstariji sin Alicije Lujan Lucich, domaćice, i Norberta Horacia Mileija, poslovnog čovjeka koji je započeo karijeru kao vozač autobusa i napredovao dok nije postao dio tvrtke Francisco de Viedma SA i Empresa de Transportes Tte. General Roca. Nekoliko godina kasnije, roditelji novoizabranog predsjednika preselili su se u grad Sáenz Peña, u okrugu Buenos Airesa Tres de Febrero.

Javier Millei

Do pandemije koronavirusa, njegov odnos s ocem i majkom bio je loš: “Ne razgovaram s roditeljima. Ne zovem ih roditeljima, jer ne dijelim moralne i etičke vrijednosti ni jednog od njih”, rekao je 2018. godine. Situacija se dramatično promijenila tijekom pandemije koronavirusa, kada se Milei ponovno povezao s roditeljima, koji su ga čak kasnije pratili na nekoliko političkih debata na kojima je nastupio kao kandidat za predsjednika. Kao i njegova majka, koja je bila prisutna na dan rasprave sa Sergiom Massom. I oboje su bili prisutni u bunkeru La Libertad Avanza na povijesnom danu kada je njihov sin izabran za predsjednika.

Javier Millei

Lucich često prezime imigranata iz Europe u Južnu Ameriku

Mjesec dana prije preliminarnih izbora 2023. godine, Milei je doživio pad nakon odlaska dvojice kolega koji su se kandidirali za zastupnike, a kako bi popunio mjesto, postavio je ime svoje majke, Alicije Luján Lucich, na listu, prema izvještajima Clarína i El Día. Milei je opisan kao vrlo hladna osoba, što pripisuje odnosu s roditeljima, koji čini se sada traže približavanje nakon političke podrške koju dobiva.

Javier Millei

Kako prenose talijanski mediji, poznato je da je Lucich vrlo često prezime imigranata iz Europe, ali i Azije, a argentinske vlasti ‘prilagođavale’ su ih već u luci Buenos Aires, piše portal Gauchonews.it.

U Argentini objašnjavaju da je Lucich zapravo izvedenica hrvatskog prezimena Lussich, modificiranog na različite načine između Lusich i Lucich (zbog izgovora ‘c’ sa španjolskim ‘s’). Isti portal navodi i da je predsjednikov otac, Norberto Horacio, vuče korijene iz Italije.

Novinar pronašao obiteljsko stablo Lučićevih

Rodrigo Lussich, poznati novinar iz Urugvaja je otkrio da je rođak Javiera Mileija, čija je pobjeda na izborima prirodno privukla gotovo isključivu pažnju medija dan nakon izbora. Ova tema bila je na dnevnom redu ne samo u političkim ili aktualnim programima, već i u onima koji se odnose na svijet zabave. Uz svoj odnos s komičarkom Fatimom Florez, figura Mileija bila je zanimljiva u emisiji Show Partners (El Trece) zbog detalja koji je jedan od voditelja emisije otkrio.

Javier Millei

Na početku programa, Rodrigo Lussich je zatražio riječ u segmentu poznatom kao “La inti-cam de los Socios” i iznenadio sve objavom: “Javier Milei je moj rođak. Čekao sam ovaj dan,” rekao je na početku. “Reci nam kako?” potaknuo ga je njegov partner u vođenju, Adrian Pallares. Urugvajac je zatim detaljno opisao dio svog obiteljskog stabla koji ga vodi do novoizabranog predsjednika. “Majka Mileija zove se Alicia Lucich, Hrvatica kao i cijela moja obitelj,” rekao je Rodrigo, i objasnio: “Kada su Hrvati sišli s brodova, kao što je to bio slučaj s većinom imigranata, ovisno o tome tko te zapisao, učinili su to s jednim slovom ili drugim,” objasnio je, ukazujući na razliku u pisanju prezimena. “Lussich su zapisivali na razne načine, kao Lucich - kao u slučaju Mileijeve majke - s jednim t, Lusich, ili kao moje prezime, Lussich. Ali svi smo mi iz iste grane,” istaknuo je.

Novinar je pojasnio da nije raspravljao o ovoj situaciji s novim predsjednikom, ali da ima precizne informacije da je to stvarno. “Jedan od mojih rođaka, koji je napravio cijelo obiteljsko stablo, obavijestio me da smo u rodu. Stoga, imam obiteljsku bliskost s majčine strane,” izjavio je, i dao primjer koji se odnosi na njegovu zemlju porijekla: “Moje ime je Rodrigo Lussich Pérez, i da koristimo oba prezimena u dokumentu kao u Urugvaju, vaše bi pisalo Javier Milei Lucich. Ja sam rođak novoizabranog predsjednika,” zaključio je.

Najbolji odnos ima sa psima i sestrom Karinom

Sestra Karina vodila mu je kampanju i prema medijima iz Argentine, ima ogroman utjecaj i važnost u Javierovom okruženju. Mediji u Argetini tvrde da je ključna savjetnica i možda figura iza kulisa u karijeri njezina brata.
Dinamika unutar obitelji Milei naglašava povjerenje i međusobne savjete. Upravo je taj sustav omogućio Javieru uspon u njegovoj političkoj karijeri, pri čemu je Karina bila bitan dio tog procesa, iako nije ljubitelj kamera i ne ističe se previše u javnosti.

Javier Millei

Millei također ima pet pasa koji su svi klonovi njegovog prvog psa, Conana koji je uginuo 2017. Nikada se nije ženio i nema djecu, te mu je taj pas bio najbolji prijatelj, a kako je u jednom intervjuu rekao i najbolji savjetnik i strateg.

Kada je Conan umro 2017. godine, Milei je navodno posjetio medija kako bi komunicirao sa svojim pokojnim ljubimcem. U toj telepatskoj konverzaciji, kako je Milei rekao, Conan mu je prenio Božju misiju da postane predsjednik Argentine. Prema argentinskom listu La Nacion, Milei vjeruje da su se on i Conan prvi put sreli u prošlom životu prije više od 2000 godina kao gladijator i lav u rimskom Koloseumu te da se par nije borio jer su bili suđeni da se u budućnosti udruže (što on smatra proročanstvom svoje predsjedničke kampanje pod utjecajem životinja).

Godine 2018., Milei je platio oko 50.000 dolara, prema Reutersu i New York Timesu, američkoj tvrtki PerPETuate da klonira Conana koristeći njegovu DNK, što je Milei navodno planirao učiniti već neko vrijeme. Postupak je rezultirao s pet štenaca, koje je Milei nazvao po originalnom Conanu i ekonomistima Murrayu Rothbardu, Miltonu Friedmanu i Robertu Lucasu. Milei redovito naziva trenutnog kloniranog Conana svojim sinom - i ne razlikuje ga od originalnog Conana - a ostale četiri pse svojim "unucima".

González i drugi argentinski mediji izvijestili su da Milei traži savjet od svojih pasa o pitanjima svoje kampanje, politike i ostalog. U intervjuu iz kolovoza za španjolski list 20minutos, González je rekao da Milei "vjeruje da ga psi savjetuju u različitim područjima: jedan u politici, drugi u ekonomiji, treći mu daje opće savjete." González je dodao da je zabrinut zbog takvog "nestabilnog vođe" u već "nestabilnoj" Argentini: "Ovaj čovjek koji bi upravljao sudbinom zemlje svaki dan se budi, održava seanse s psima, a zatim donosi dekret na temelju toga. To je vrlo šokantno."

Javier Millei

Kada ga je The Economist u rujnu pitao o izvještajima o njegovom nekonvencionalnom psećem kabinetu, Milei to nije porekao, odgovarajući s očitim ponosom: "Što kažu, da moji psi određuju moje strategije, da? Da su oni poput strateškog odbora? Oni su najbolji strateški odbor na svijetu. Recite mi: kada je neki autsajder postigao ono što smo mi postigli u dvije godine? Ako je tako, oni su najbolji politički analitičari na svijetu."