ŠTO ČEKA UKRAJINU? Ruska vojska napreduje, nezadovoljstvo Zelenskim raste

Rat u Ukrajini
Profimedia

Malo-pomalo, ruska vojska napreduje dalje u istočnu Ukrajinu. Nezadovoljstvo predsjednikom Zelenskim raste. Kritičari ga optužuju da uljuljkuje ljude u lažni osjećaj sigurnosti.

Čini se da je rat ovih dana daleko od Kijeva. Sunce i temperature preko 20 stupnjeva izvlače ljude na ulice. Šetaju parkovima, ližu sladoled i sunčaju se dok nekoliko stotina kilometara istočnije grmi topništvo - dvije stvarnosti u jednoj zemlji, piše Tagesschau.

No biti potpuno bujna za 19-godišnju Margaritu iz Kijeva ionako ne dolazi u obzir. Možete se malo opustiti, ali uzbuna bi se mogla oglasiti bilo kada i morali biste odgoditi svoje planove ako ponovno dođe do zračnih napada.

"Situacija na frontu je usr.na", kaže ona.

"Apsolutno sam nezadovoljan onima koji su za ovo odgovorni. Nitko ne pomaže našim dečkima."

Rusija je posljednjih dana dodatno napredovala na istoku zemlje. To je sporo napredovanje, bori se kroz masivnu vatru i uz velike gubitke. To se u Ukrajini sarkastično naziva "taktikom mljevenja mesa". Prema ukrajinskim podacima, više od 1.000 ruskih vojnika trenutno pogine ili bude ranjeno u napadima svaki dan. Ipak, čini se da ova strategija funkcionira. Ruska vojska je uspjela osvojiti sve više i više sela u regiji Donjecka i sve više tjerala Ukrajince na taktičko povlačenje.

Načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Syrskyj ne skriva tešku situaciju. Situacija na frontu se pogoršala, napisao je tokom vikenda na messenger servisu Telegram. Prema Sirskom, Rusija je stekla značajnu prednost u pogledu snaga i resursa i postigla je taktičke uspjehe.

Na odluku o smjeni vojnog vrha ne gleda se svugdje u Ukrajini pozitivno.

Upozorenje da se ne potcjenjuje Rusija

Druga je stvar hoće li to dovesti do toga da Rusija može brzo napredovati dublje u regiji. Vojni stručnjaci iz američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) sumnjaju da je ruska vojska trenutno sposobna to učiniti.

Ali Roman Pogorilyi upozorava na potcjenjivanje ruske vojske. Jedan je od osnivača Deep State Map, neovisne ukrajinske internetske stranice koja pomno analizira vojne pokrete.

"Oni već guraju naprijed, sve dalje", kaže on. Međutim, ukrajinski vojnici bi osigurali da oni samo polako napreduju. Bili bi zaustavljeni uvijek.

Ipak, u Ukrajini se ljuti i odmahuje glavama što je Rusija u kratkom roku uspjela preuzeti kontrolu nad nekoliko gradova. To je slučaj s novinarom i kritičarom Zelenskog Jurijem Butusovim.

On optužuje čelništvo vojske da se dugo klonilo negativnih vijesti i uljuljkivalo ljude u lažni osjećaj sigurnosti. Kaže da se zapovjednici u zemlji brzo otpuštaju zbog istinitih izvještaja. Pa se neki zapovjednici uopće ne bi javljali.

"Bilo je mnogo optimističnih izvještaja koja ne odražavaju situaciju", kaže. Morate razjasniti koji je razlog tome - je li to zbog neznanja ili podređeni ne prijavljuju stvari ili izvlače krive zaključke. – Ali zna se tko čini vojnu hijerarhiju.

Vodstvo je odgovorno za greške u strateškom planiranju koje trupe ne mogu uvijek izgladiti. To je sada vidljivo na bojnom polju, rekao je Butusov - kritika vodstva vojske, ali i predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je ujedno i vrhovni zapovjednik zemlje.

Roman Pogorilyi iz Deep State Map izbjegava pitanje pogrešnih odluka vojske.

“Greška” je velika riječ, kaže. Morate shvatiti da ima puno toga za napraviti. Ukrajini treba više oružja i resursa.

"Vidimo u kojoj je mjeri neprijatelj opremljen. Da bismo to uništili, potrebna nam je vatrena moć za obaranje aviona. Protuzračna obrana da zaštitimo našu zemlju od vatre. Situacija se mijenja, Rusi guraju dalje naprijed".

Najavljene nove isporuke oružja

Nervoza u Ukrajini je sve veća, a pozivi za pomoć iz inozemstva sve su glasniji. Ti će se pozivi čuti, rekao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak tijekom posjete Kijevu. Svi saveznici provjeravaju što još mogu učiniti i uskoro očekuje nove objave.

"Naporno radimo kako bismo zadovoljili hitne potrebe Ukrajine. Naša je odgovornost osigurati da se najave provedu u djelo i da se isporuke oružja i streljiva dogode što je brže moguće."

Zapravo, posljednjih dana sve više i više zemalja pristalo je isporučiti još više oružja Ukrajini. Primjerice, Njemačka je u utorak obećala, između ostalog, isporučiti još deset borbenih vozila Marder. A Latvija je najavila i novi paket pomoći koji će također ojačati njenu protuzračnu obranu. Vijesti iz Ukrajine proteklih dana pokazuju koliko je vrijeme ključno.