STATISTIKA U EUROPSKOJ UNIJI Hrvatska zauzima treće mjesto po smrtnosti na cestama

Autocesta Hrvatska
Ilustracija

Sa 71 poginulim na cestama u 2022. Hrvatska se nalazi na neslavnom trećem mjestu u EU po smrtnosti u prometu, objavila je Europska komisija. Goru statistiku imaju samo Rumunjska i Bugarska, prenosi Halter.

Najsigurnije su ceste u Švedskoj (22 smrtna slučaja na milijun stanovnika) i Danskoj (26 na milijun stanovnika), dok su 2022. u Rumunjskoj (86 na milijun stanovnika) i Bugarskoj (78 na milijun stanovnika) zabilježene najviše stope smrtnosti.

Prosjek EU-a 2022. iznosio je 46 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika.

20 640 osoba poginulih na cestama EU tijekom 2022. predstavlja povećanje od 4% u odnosu na 2021.

“Iako se temeljni dugoročni trend smanjuje, riječ je o 9% manje u usporedbi s godinom prije pandemije, ne smanjuje se dovoljno brzo da bi se postigao cilj EU-a o upola manjem broju smrtnih slučajeva do 2030.”, ističe Europska komisija.

Podaci za prvih šest mjeseci 2023. upućuju na to da se broj smrtnih slučajeva na cestama EU-a neznatno smanjio u usporedbi s istim razdobljem 2022.

“Neke države članice, uključujući Belgiju, Francusku, Slovačku i Finsku, zabilježile su primjetne padove. U drugim zemljama, kao što su Latvija, Litva, Portugal i Švedska, zabilježena su znatna povećanja”, navodi Komisija.

Cilj EU je osigurati nulta stopa smrtnih slučajeva i teških ozljeda na cestama EU-a do 2050.