AMERIČKI USPJEH ŠIROKOBRIJEŽANINA "Cilj mi je svoje skulpture donijeti u Hercegovinu"

Michael Milivoj Barbarić
Michael Milivoj Barbarić

U američkom gradu Flagstaffu u Arizoni organizirano je 20. izdanje izložbe umjetničkih radova od odbačenih materijala, koju godinama organizira američki umjetnik Mike Frankel.

Među brojnim umjetnicima svoje radove u galeriji "Arts Connection​" izlagao je i Širokobriježanin Michael Milivoj Barbarić koji je osvojio dvije nagrade. Njegova skulptura "Vrana" proglašena je najboljom izložbi.

Michael Milivoj Barbarić

"Zašto vrana? Pa ja sam iz Hercegovine, mi imamo vrana. Imamo vikendicu na jednoj planini i kada god idem u šumu prepoznajem neke stvari. Tako sam vidio jedno spaljeno drvo i zaključio sam kako bi od toga mogao izraditi skulpturu. Potom sam dodao malo metala za stalak i kamena te sve skupa dizajnirao", kaže.

Njegova skulptura "Drvo 1" proglašena je pak najboljom u kategoriji "Humor". 

Michael Milivoj Barbarić

"Što se tiče te skulpture radi se o običnom drvetu kojeg sam pronašao u šumi. Neki roditelji su se bunili pa je malo cenzurirana. Četiri tjedna je bila izložena u galeriji, voditelj galerije ju nije želio maknuti. Što mogu, ja sam takvo drvo pronašao i baš je za humor", kaže Barbarić uz smijeh. 

Kako je sve krenulo.

"Mi smo imali nastavnika likovne umjetnosti Jerka Bakulu. On je jako važan za naš kraj. On je unucima bake Sofije Naletilić Penavuše za domaću zadaću dao da pronađu neko zanimljivo drvo i nešto naprave. Tako je "baba Penavuša" počela sa svojim djelima i postala to što je postala. Nadahnut njezinim djelima tako sam i ja krenuo raditi. Moramo cijeniti svoj kraj. Sada ja radim skulpture od odbačenih materijala i po tome sam poznat. Zbog toga ću biti uvršten i u novo izdanje knjige 'Tko je tko u SAD-u'", kaže.

Michael Milivoj Barbarić

Što dalje sa skulpturama. 

"Moj cilj je da ih donesem u rodni kraj i da ih pokažem našem narodu. Narod koji nema svoju kulturu nema ništa. Imam oko 100 skulptura. Još nisam odlučio što s njima napraviti, sigurno je samo da ih želim izložiti diljem Europe. Njihova prodaja me za sada ne zanima", rekao je Barbarić za Hercegovina.info.

Za kraj je dodao kako će u mirovini živjeti na relaciji Amerika - Hercegovina. Tako u rodnoj Hercegovini ima ideju organizirati svake subote neku izložbu i druženje umjetnika na kojima bi svi mogli vidjeti, ali i izložiti svoja djela.