CHRISTIAN SCHMIDT "To ne mogu prihvatiti, ovakvim inicijativama BiH skreće s europskog puta"

Christian Schmidt
N1

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrao uvrštavanje SDS-ovog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH na dnevni red sjednice, a Klub Bošnjaka odbio nazočiti i time srušio kvorum, oglasio se visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudaca iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije", rekao je Schmidt.

Naglasio je da visoki predstavnik kao čuvar Daytonskog sporazuma ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu.

"Visoki predstavnik naglašava da suci uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Suci trebaju donositi presude nezavisno i nepristrano, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće s europskog puta", zaključio je visoki predstavnik.

Podsjećamo, delegat SDS-a u Domu naroda BiH Želimir Nešković predložio je da se na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim se strane suce izbacuju iz Ustavnog suda, prenosi Klix.

Kod zamjene stranih sudaca domaćim sucima najvažnije je na koji način će se odlučivati u Ustavnom sudu BiH, a prema SDS-ovom prijedlogu uvelo bi se nacionalno odlučivanje, što do sada nije bio slučaj.