CHRISTIAN SCHMIDT "Prijetnje i zastrašivanja ne mogu izmjeniti činjenice o genocidu u Srebrenici"

Schmidt
EPA

Ured visokog predstavnika u BiH oglasio se na Twitteru nakon prijetnji koje su upućene uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica. 

"OHR poziva nadležne organe za provođenje zakona i pravosudne institucije da temeljito istraže prijetnje i pokušaje zastrašivanja usmjerenje ka uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica, te procesuiraju odgovorne. 

Nikakve prijetnje niti pokušaji zastrašivanja ne mogu izmijeniti činjenice o srebreničkom genocidu i patnjama žrtava genocida i njihovih najmilijih. Negiranje i iskrivljavanje tih činjenica je neprihvatljivo i sramotno. Rad Memorijalnog centra na čuvanju sjećanja na žrtve genocida, skupa sa prihvatanjem utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu i ratnim zločinima počinjenim u BiH, od suštinskog je značaja za pomirenje u bh. društu. Pomirenje dolazi sa prihvatanjem istine.

OHR poziva sve da se suzdrže od zapaljive retorike ili postupaka koji ne doprinose miru i pomirenju, te izgradnji mirne i prosperitetne budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini. Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je donio moj prethodnik Valentin Inzko ostaju na snazi i bit će primijenjene", poručio je Schmidt.

Priopćenjem se oglasilo i Veleposlanstvo SAD u BiH.

SAD osuđuje prijetnje i djela zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica, kao i njihovog osoblja povezano s njihovim radom na godišnjem “Izvještaju o poricanju genocida u Srebrenici” Centra. Pozivamo nadležne institucije da temeljito istraže ove prijetnje i procesuiraju počinitelje.Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje historije. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tijekom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenju. To je odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini kao cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj skupini. Veličanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost kao i nastojanja da se osuđeni ratni zločinci rehabilitiraju ili minimiziraju njihove zločine razdire strukturu društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju. Ove radnje potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju miran i prosperitetan život", stoji u priopćenju. 

Podsjetimo, iz Memorijalnog centra Srebrenica rekli su kako su na snazi prijetnje i zastrašivanja zbog objavljivanja novog spiska osoba koje negiraju genocid.