ČEKA SE ODLUKA USTAVNOG SUDA Milanović smije na izbore za Europski parlament, ali za hrvatski ne smije?

Zoran Milanović
Sanjin Strukic/PIXSELL

Velika rasprava u javnosti i među ustavnim i pravnim krugovima povela se o kandidaturi predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima. O tome će uskoro odlučivati Ustavni sud, a niz ustavnih i pravnih poznavatelja ustvrdio je da je Milanovićeva kandidatura dok je na funkciji predsjednika protuustavna.

No zanimljivo je da je Zakonom o izborima članova za Europski parlament iz Hrvatske izričito propisano da predsjednik Republike može sudjelovati u tim izborima, kako je primijetio N1.

Interesantan je to detalj u svjetlu aktualne političke i stručne rasprave o tome smije li predsjednik sudjelovati u izborima za hrvatski sabor, o kojoj se očekuje odluka Ustavnog suda. U članku 10., stavku 2., stoji da je dužnost predsjednika Republike nespojiva s dužnošću zastupnika u Europskom parlamentu.

No već u sljedećem odlomku, u članku istog zakona, izričito piše da predsjednik Republike, kao i drugi dužnosnici čije su dužnosti nespojive sa zastupničkom, mogu biti kandidati na izborima za Europski parlament, ali se moraju odreći dužnosti budu li izabrani.

Na europskoj razini izbori za parlament, dakle, ne isključuju kandidaturu dužnosnika, pa ni predsjednika Republike, dok je na nacionalnoj razini, barem po tumačenju ustavnih stručnjaka koji su se o tome izjasnili, takva opcija neustavna. Za konačno tumačenje treba pričekati odluku Ustavnog suda, koja je najavljena za ponedjeljak.