NOVI PROSVJED U BEOGRADU "Ovo je posljednji alarm za spas Srbije"

prosvjed Beograd
REUTERS/Marko Djurica

U 18 sati pred Skupštinom Srbije počeo je novi prosvjed "Srbija protiv nasilja", peti u nizu nakon tragedija u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela kod Mladenovca. Namjera prosvjednika je da u povorci od Skupštine Srbije okruže četvrt u kojoj je sjedište predsjednika Republike.

Prosvjedi su potaknuti dvjema masovnim pucnjavama s početka svibnja, kada je ubijeno 18 mladih ljudi koje prosvjednici vide kao žrtve toleriranja nasilja u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti, a današnji se održava točno mjesec dana nakon ubojstva u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Na prethodna četiri prosvjeda, održana na poziv proeuropske oporbe, deseci tisuća prosvjednika blokralo je središte grada, dvaput glavnu prometnicu na autocesti kroz prijestolnicu, a prošle subote u povorci je blokirana Radio-televizija Srbije, čije izvještavanje prosvjednici ne vide kao informiranje u javnom interesu već kao nekritičku naklonost aktualnoj vlasti.

Današnji prosvjed bi mogao biti još masovniji uslijed oštrih reakcija u javnosti nakon što su zastupnici vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije nazvali "šljamom" glumce koji su podržali prosvjednike i njihove zahtjeve.

Posljednji alarm za spas Srbije

Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je da se zločin koji se dogodio ne pamti. "Ova rana ne može zacijeliti, to nije rana samo roditelja, već rana cijelog društva“, rekla je ona.

„U kojem društvu mi danas živimo, u što se pretvorilo danas. Pretvorilo se u društvo u kojem su stručni, vrijedni marginalizirani dok se na njihova mjesta postavljaju nedovoljno neobrazovani, nestručni i nesposobni“, istaknula  je Bojković i dodala da su u ovom društvu „kultura i obrazovanje na dnu“, a da bi trebalo da biti  „temelj jednog naroda, identitet“.

Bojković je poručila da je ovo posljednji alarm za spas Srbije.

Transparent s likom Vučića vezan balonima

Kako je javio reporter N1 Beograd, okupljeni su u zrak pustili plakat s likom predsjednika Aleksandra Vučića.

Sadržaj se učitava...

Prosvjednicima se obratio voditelj Zoran Kesić. "Kada su vidjeli koliko vas ima, režimski mediji su vas počeli nazivati velikim brojem građana koje moramo poštovati... I što nas više bude bilo i što budemo tvrdoglaviji, uporniji, glasniji, drčniji.. vidjet ćete kako će sve više poštovati tu silu. Dozvolite, malo mi se osladilo da i ja budem dio neke sile“, rekao je Kesić, kako prenosi Nova.rs.

Prosvjednici traže smjenu vodstva RTS-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona, promicanja nasilja i nemorala i emitiranja programa koji afirmiraju nasilje, kriminal i agresiju.

Sadržaj se učitava...

Na popisu zahtjeva je i smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića, direktora sigurnosne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, nakon što je prethodno pod pritiskom javnosti ostavku podnio ministar prosvjete Branko Ružić.

Vlast prosvjede smatra političkim, a proeuropsku oporbu optužuje da "lešinari" tragedijama.