NOVI POSAO Bivši britanski premijer vratio se novinarstvu, jednom je dobio otkaz zbog izmišljenog citata

Boris Johnson
EPA

Bivši britanski premijer Boris Johnson postavljen je u petak za novog kolumnista Daily Maila, vrativši se novinarskoj karijeri tijekom koje je pisao za nekoliko vodećih britanskih medija, a u jednom je dobio otkaz jer je izmislio citat.

Johnson (58), koji je prošli tjedan podnio ostavku na dužnost zastupnika pošto je istraga utvrdila da je namjerno lagao parlamentu u vezi zabava tijekom karantene zbog pandemije covida-19, pisat će kolumnu za Daily Mail svake subote, objavio je list, prenosi Hina.

"Bilo da ste Borisov fan ili ne, to će se morati čitati - i u Westminsteru i milijuni širom svijeta", istaknuo je list.

Otkako je prošle godine podnio ostavku na dužnost premijera, Johnson, jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih britanskih političara, zaradio je milijune funti držanjem govora.

Daily Mail je jedan od britanskih najčitanijih desnih listova i Johnson će sigurno dobro zaraditi.

Karijera

Johnson, kojemu skandali nisu strani, počeo je karijeru kao novinar, no dobio je otkaz u Timesu jer je izmislio citat.

Zatim je pisao za Daily Telegraph, gdje je kao dopisnik iz Bruxellesa kritizirao Europsku uniju u živopisnim tekstovima koji nisu uvijek bili točni.

Nakon toga bavio se paralelno novinarstvom i politikom kao urednik časopisa Spectator i zastupnik u parlamentu, a prije nego je postao premijer, imao je redovitu kolumnu u Daily Telegraphu. Zbog nje je često bio kritiziran, na primjer za islamofobiju jer je ustvrdio da muslimanke koje nose burku izgledaju poput poštanskih sandučića ili pljačkaša banaka.