KORIDOR 5C Trasa koja ide preko zemlje južno od Mostara nije u skladu sa standardima EBRD-a

Koridor 5c
EBRD

CEE Bankwatch Network objavila je stav EBRD-a o trasi Koridora 5C Mostar jug – Počitelj, na koju su brojni građani uložili žalbu još prije nekoliko godina, budućo da autocesta prolazi preko njihovih obradivih površina.

Lokalno stanovništvo, koje je pogođeno gradnjom Koridora 5C kod Mostara pozvalo je međunarodnu zajednicu da osigura da autocesta bude u skladu s međunarodnim standardima zaštite životne sredine i ljudskih prava.

U pismu šefu Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini, veleposlaniku Johannu Sattleru i nekoliko ključnih veleposlanstava, zajednice ističu nedavne nalaze o ozbiljnim kršenjima međunarodnih standarda, te su zatražili preusmjeravanje dionice Južni Mostar – tunel Kvanj, da zaštite svoju zemlju, sredstva za život, kulturnu baštinu i prirodu. Diskriminaciju povratnika utvrdio je Općinski sud u Mostaru.

U siječnju je EBRD-ov Nezavisni mehanizam odgovornosti za projekte (IPAM) objavio izvješće iz svoje istrage dionice Južni Mostar – tunel Kvanj. Oni su utvrdili ozbiljne povrede ekološke i socijalne politike EBRD-a.

Kako bi otklonio ova kršenja, IPAM je dao preporuke za korake koji bi uskladili projekt sa standardima EBRD-a, ali to ne uključuje nužno promjenu trase.

"Iako otkup zemljišta nije završen, u tijeku je nekoliko sudskih sporova i pritužbi, a građevinski radovi na dionici nisu započeli, preporuke za ponovnu procjenu trase do sada je ignorirao nositelj projekta JP Autoceste (JPAC). Kompanija nije dala službeni odgovor na izvješće o pregledu usklađenosti. U međuvremenu, menadžment EBRD-a je odgovorio da 'nije u poziciji da u potpunosti provede (preporuku) bez prihvaćanja od strane JPAC-a i Vlade FBiH'", navodi CEE Bankwatch Network.

Amna Popovac, predstavnica građana koji su se žalili, kazala je da je potrebno primijeniti standarde EU prilikom gradnje Koridora 5C, pogotovo kada se uzme u obzir naša težnja ka ulasku u Uniju.

"Standarde EU potrebno je primijeniti u izgradnji infrastrukture novcem EU i ogromnim kreditima javnih banaka. Koridor 5C je test hoće li se demokratski principi i ljudska prava podržati ili ne. Naši partneri iz EU ne mogu stajati po strani i gledati kako se normativni principi EU uništavaju", kazala je ona.

Azra Duraković, vlasnica zemljišta preko čije parcele će prolaziti trasa koridora upozorila je da svi moraju još jednom procijeniti odabir rute.

Fidanka Bacheva-McGrath iz Bankwatcha istaknula je pak da su preporuke IPAM-a pružile pravdu podnositeljima pritužbi, potvrđujući njihove pritužbe i ponavljajući njihove zahtjeve.

"Sada je na EBRD-u i Autocestama da isporuče efikasan lijek ponovnom procjenom rute. Međunarodna zajednica treba da preuzme odgovornost za način na koji se ova vrlo skupa europska infrastruktura gradi u Bosni i Hercegovini", rekla je ona.