FOTO/VIDEO  Evo kako teku radovi na semaforu za najproblematičnije raskrižje u Mostaru

Semafor - Mostar
Hercegovina.info

Problematično raskrižje magistralne ceste M-17 sa sjevernim ulazom u Mostar dobiva svoje rješenje u vidu semafora, a danas je treći dan kako je u tijeku ugradnja istog od strane radnika sarajevske firme „Step“. Rok kada će ovi radovi biti završeni nije poznat.

Semafor - Mostar

Ovo raskrižje već godinama predstavlja crnu tačku mostarskog prometa, a osim velikih kolona i gužvi te teških priključivanja na magistralnu cestu, raskrižje je poznato i kao mjesto brojnih prometnih nesreća, u kojima je nekoliko ljudi izgubilo i živote.

Semafor - Mostar

Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, najpovoljnije tehničko rješenje, koje daje najvišu razinu usluge, a to je raskrižje u dvije razine s tunelom za promet koji ide iz urbanog dijela Mostara (M-17.4) prema Sarajevu (M-17), te kružnim tokom u razini postojećeg raskrižja -nikada nije započeto.

"Postavljanje semafora će poslužiti kao signalizacija prije početka radova koji bi ovo problematično čvorište trebali dugoročno riješiti", priopćili su iz Grada Mostara s informacijom da je u ponedjeljak 11.ožujka započeto postavljanje semafora.

Semafor - Mostar

Podsjećamo, naš portal je i ranije pisao o problematičnom raskrižju, a iz Cesta FBiH su u prosincu prošle godine kazali kako je još ranije Grad Mostar, uz njihovo uključivanje, izradio nekoliko projektnih rješenja, a pokrenuta je procedura eksproprijacije zemljišta i pribavljanja dozvola. Ipak, u konačnici ta projektna rješenja nije bilo moguće implementirati, ponajprije zbog imovinsko-pravnih problema.

Semafor - Mostar

Stoga su Ceste FBiH 2022. godine naručile izradu idejnog rješenja u kojem je analizirano pet različitih varijanti rješenja rekonstrukcije raskrižja s evaluacijom razine usluge svih varijanti.

Također, tada je naglašeno i da je Vlada Federacije BiH kapitalnim transferima za 2023. godinu doznačila milijun maraka za ovaj projekt, no taj iznos nije bio dovoljan za njegovu potpunu realizaciju.

Semafor - Mostar

"Projekt raskrižja s tunelom je kompleksan i zahtjevan projekt jer je potrebno riješiti i usuglasiti projekt oborinskih voda naselja Mazoljice, kao i zahtjeve vlasnika privatnih objekata u obuhvatu raskrižja. S obzirom da je implementacija ovakvog trajnog rješenja dugotrajan proces, JP Ceste FBiH navedeno raskrižje regulirat će privremenim rješenjem sa semaforima dok se ne steknu uvjeti za gradnju raskrižja s tunelom kao konačnim rješenjem“, zaključili su tada iz Cesta FBiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.