U koncertima akcije "Daj 5" skupljeno 2,9 milijuna kuna

daj 5, Osijek
Humanitarni koncerti na kojima su nastupili brojni hrvatski estradni umjetnici, održani večeras istodobno na glavnim trgovima dvaju hrvatskih gradova - Osijeka i Zagreba, bili su "kruna" humanitarne akcija simboličnoga naziva "Daj pet!" kojoj je cilj prikupiti novac za proširenje, uređenje i osuvremenjenje prostora osječkog Odjela intenzivnog liječenja djece.

Humanitarnu akciju "Daj 5!" pokrenula je fundacija "Milo moje", čiji je osnivač kantautor Miroslav Škoro, a samo večeras je, kako je rečeno, prikupljeno više od 2,9 milijuna kuna.

Cilj pak humanitarne akcije je prikupiti pet milijuna kuna kako bi se poboljšali uvijeti liječenja mališana na Odjelu intenzivnog liječenja djece na Klinici za pedijatriju Kliničke bolnice Osijek.

Na tom Odjelu godišnje se liječi oko 650 teško bolesne djece u dobi od rođenja do 18 godina života, a koja su životna ugrožena bez aparata i posebne liječničke skrbi. Predstojnik Odjela dr. Igor Berecki, koji je i upravitelj Fundacije "Milo moje" u okviru koje se održava i humanitarna akcija "Daj pet", kazao je kako najteže oboljela djeca iz cijele istočne Hrvatske dolaze u osječku bolnicu, na odjel u koji se nije ulagalo posljednjih deset godina. Nužno je povećanje prostora, jer sada se koristi tek 40-tak kvadrata, te nabavka opreme nužne za život teško bolesne djece.

Večerašnje koncerte u Zagrebu i Osijeku uživo je prenosila Hrvatska radiotelevizija, a tijekom večeri građani su pozivom na telefonski broj 060 9006 mogli donirati sredstva i porazgovarati s poznatim osobama iz hrvatskoga političkog, društvenog i gospodarskog života.

Humanitarna akcija počela je 19. listopada, a kako je najavljeno, akcija se nastavlja do proljeća. Građani joj se mogu pridružiti pozivom na humanitarni broj telefona 060 9006 (SMS 67353) ili uplatom na račune u Hypo Alpe-Adria-Bank: kunski: 2500009 - 1102195843, IBAN: HR64 2500 0091 1021 95843.

Pred brojnim građanima okupljenima na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i osječkome Trgu dr. Ante Starčevića nastupili su, među ostalima, Oliver Dragojević, Sandra Bagarić, Martina Tomčić, Neno Belan, Gibonni, Antonija Šola, Žera, Tedi Spalato i Miroslav Škoro. Zaštitno lice humanitarne akcije "Daj pet!" je najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić.

hina