DOBILA OTKAZ Splitska odgojiteljica predala djevojčicu ‘krivoj baki‘, otac naletio na kćer i dvije ženske osobe

Vrtić
Ilustracija/hercegovina.info

Izvanredni prekid ugovora o radnom odnosu posljedica je s kojom se susrela odgojiteljica u jednom splitskom vrtiću nakon što je prije dvadesetak dana trogodišnju djevojčicu koja je bila kod nje u ustanovi na čuvanju predala starijoj ženskoj osobi, koja nije bila ni član djetetove obitelji niti je bila na popisu osoba koje mogu doći po dijete, piše Slobodna Dalmacija.

Potvrdila je to Endica Radić Hozo, ravnateljica DV Cvit Mediterana.

"Meni je nedopustivo i neprihvatljivo da se ovakvo nešto dogodi i da se ovako prekrši protokol koji postoji u svim vrtićima u zemlji, po kojem se zna tko može i pod kojim uvjetima preuzeti djecu iz ustanove. Ovaj sam slučaj prijavila policiji zato što želim da se utvrdi što se dogodilo, radi li se o nekoj zabuni ili o nečemu ozbiljnijem", kaže.

Što se dogodilo tog 21. lipnja oko 19:30 u vrtiću u kotaru na istočnom dijelu Splita? Otac živahne i vrlo komunikativne trogodišnje djevojčice izašao je iz svoje zgrade udaljene pedesetak metara od vrtića kako bi otišao po kćerkicu koja je bila u poslijepodnevnom vrtićkom programu.

Onda je vidio djevojčicu s dvije starije ženske osobe. Dijete mu je dotrčalo, a starije žene pitao je tko su i što rade s njegovim djetetom.

"Jedna se od njih sagnula prema djetetovom licu i zagledala se te je rekla: 'Nije to moje dite.' Druga ju je počela zafrkavati da je uzela krivo dite. Ova je prva nekog zvala telefonom i govorila nešto u smislu imena vrtića u koji je očito trebala ići. Kad ih je pitao koji vrtić traže, rekle su mu nešto neodređeno, tipa 'tu neki'. Otišle su, a on je uznemiren otišao u vrtić pitati kako je moguće da je odgojiteljica pustila njegovo dijete s nekim tko nije na popisu", prepričava član obitelji za Slobodnu Dalmaciju.

Starija žena koja je sama ušla u vrtić po dijete predstavila se dežurnoj teti na zamjeni kao "mamina mama", odnosno baka, a kako je djevojčica bez ikakvog otpora prišla ženi i krenula s njom van, odgojiteljica očito nije posumnjala na nešto loše.

Splitska policija reagirala je po prijavi, no usprkos svim poduzetim policijskim radnjama nisu uspjeli, kako piše Slobodna Dalmacija, utvrditi identitet ni prve ni druge žene.

Policija zasad nije utvrdila da se radi o kaznenom djelu pa je lako moguća opcija da se radi o zabuni starije žene te da je otišla u krivi vrtić. No ni ta teorija nije potvrđena.