ANALIZIRANE MANDARINE Evo kad može početi berba u dolini Neretve

berba,mandarine,Dolina Neretve
likemetkovic.hr

Na službeno traženje Povjerenstva za mandarine, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku izvršio je fizikalno-kemijsku analizu uzorkovanih plodova mandarina Zorice rane, Ichumare i Iwasaki na predjelima Jasenska, Bostanac, Glog, Vidrice, Modrič i Metković.

Analizom je obuhvaćen udio soka, vodljivost soka, pH vrijednost, ukupna kiselost, topljiva suha tvar i sadržaj šećera u plodovima mandarina.

Nastavno na navedenu analizu utvrđeno je da je u uzorkovanim plodovima postignut minimalni omjer šećera i kiseline koji treba biti 6,5:1, te ovo Povjerenstvo daje neobveznu preporuku da se s berbom mandarina ne počinje prije 19. rujna, prenosi Dubrovački vjesnik.

Hercegovci uvijek prisutni u berbi

Berba mandarina uvijek je bila i prilika za zaradu ljudima iz cijele Hercegovine. Prošle godine oni su doslovce i spašavali berbu. Radna snaga stizala je naročito iz istočne Hercegovine ( Gacka, Bileće, Trebinja, Ljubinja...).

Posao u mandarinama fantastična je prilika za dobru zaradu. Dnevnica je u prosjeku oko 250 kuna, neki dobrog berača plaćaju i po 300 kuna, a plaćaju se i puni troškovi onima koji putuju te se na plantažama osigurava i marenda.

 Radni dan je često duži i od osam sati. Radi se od izlaska do zalaska sunca. Tako primjerice iskusni berač koji radi 25 dana u mjesecu može zaraditi preko šest tisuća kuna.