TUŽITELJSTVO BiH Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Jasmin Mulahusić
Facebook

Tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigla je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine, nastanjen u Luksemburgu, državljanina Luksemburga i BiH. Ova informacija potvrđena je za N1 iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi, djelujući s područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da potakne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u Bosni i Hercegovini, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost i na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, u razdoblju od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama, upućivao, uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće foto-montaže i na druge načine, na javno dostupnom internet prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe.

“Prikupljeni su dokazi da je optuženi kontinuirano, objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, sa namjerom da kod njih i članova njihovih obitelji izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, što se i dogodilo.

Tijekom navedenog razdoblja, optuženi je javno pozivao na otpuštanje sa radnih mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i u institucijama BiH, osoba hrvatske i srpske nacionalnosti, samo po osnovu njihovog porijekla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu s prethodnim ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini, pa je djelujući na ovaj način i prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu s njegovim radikalnim shvaćanjima, vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja u odnosu na targetirane osobe”, navodi su u obrazloženju Tužilaštva BiH koje proslijeđeno N1.

Optuženi se tereti da je počinio kaznena djela- izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a stavak 2. KZ BiH, kao i kazneno djelo ugrožavanje sigurnosti iz članka 183. stavak 1. KZ F BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 9 svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetaka materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobivene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

N1 televizija je u proteklim godinama državnom Tužiteljstvu i Agenciji za istrage i zaštitu podnijela nekoliko kaznenih prijava protiv Jasmina Mulahusića upravo zbog djela koja mu se i navode u optužnici.