SIPA U VELIKOJ AKCIJI Evo tko su osumnjičeni dekani i profesori koji su prodavali diplome na više fakulteta

Sipa privođenje
Ilustracija

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izvršili su pretrese i privođenja osumnjičenih osoba u više gradova, na području oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, priopćeno je.

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA-om, na suzbijanju organiziranog kriminala i sustavne korupcije, a povezane s nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

U okviru aktivnosti privedeno je više zaposlenika i visokih dužnosnika sveučilišnih i fakultetskih ustanova u BiH.

'Dnevni avaz' piše da su osumnjičeni dekani, profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović. 

Oni bi trebali svi biti i uhićeni.

50 lažnih diploma

Otkrili su ih prikriveni istražitelji SIPA, koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali. Radi se o preko 50 lažnih diploma koje su izdali. 

Lažne diplome su dobila i tri prikrivena istražitelja, koji su razotkrili cijelu organizaciju i s lažnim identitetima upisali fakultete.

Pronađen je veći iznos novca.

Pripadnici SIPA-e su slobode lišili 11 osoba koje su tijekom dana sprovedene u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa do sada su otkriveni i privremeno oduzet novac u iznosu od 165.000 konvertibilnih maraka, poslovna dokumntacija, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena kaznena djela 'Organizirani kriminal', 'Nedopuštena trgovina' i 'Pranje novca' propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i kaznena djela iz kaznenih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to 'Podstrekavanje', 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja', 'Krivotvorenje ili uništenje službene isprave' i 'Krivotvorenje službene isprave', navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Pretresi se izvršeni na 18 lokacija, na adresama devet fizičkih osoba koji se odnose na preteres stambenih objekata i pokretnih stvari i devet pravnih osoba odnosno visokoškolskih ustanova. Pretresi su izvršeni na području Banja Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.