PODIGNUTE OPTUŽNICE Za ubojstvo u Beogradu jednu od ključnih uloga imala državljanka BiH

Ubojstvo Ranko Radošević
Telegraf

Prošlo je godinu dana od ubojstva Ranka Radoševića (54) zvanog Escobar u kafiću benzinske crpke u Rušnju kod Beograda. Do danas je potvrđena optužnica protiv četvoro osumnjičenih, a pripremno ročište suđenja zakazano je za 4. travanj, navodi Telegraf.

Ranko Radošević navodno je bio član bežanijskog klana Gorana Mijatovića, koji je ubijen u Beogradu i nikšićkog klana Bobana Baćovića koji je surađivao sa škaljarskim klanom, na čijem je čelu bio Jovan Vukotić. Radošević se navodno bavio švercom kokaina i skunka, zbog čega je najvjerojatnije dobio nadimak Escobar.

Radošević je ubijen kada je došao da popije kavu u kafiću benzinske crpke u Rušnju, gdje je bio stalni gost i sačeka ljude sa kojima se dogovarao oko kupovine automobila, a dvije muške osobe su krenule za njim i pred ulazom u lokal pucale na njega.

Radošević je uspio ući u kafić, ali su i mladići ušli za njim i 'ovjerili' ga u lokalu punom gostiju. Mladići su potom istrčali iz kafića i pobjegli, a ubrzo je pristigla i informacija da je u Ulici jedanaeste krajiške divizije u Rakovici pronađen zapaljeni Golf 4, koji je ukraden nekoliko dana ranije, a kojim su se počinitelji odvezli iz Rušnja.

Očevici su ispričali da je jedan muškarac sa kirurškom maskom na licu i obučen u crnu trenerku prišao Escobaru i u njega ispalio nekoliko hitaca u kafiću. Ispred kafića ga je čekao suučesnik, koji je na licu također imao zelenu kiruršku masku i crnu jaknu. Čim je ubojica odradio posao, zajedni su pobjegli sivim automobilom. Muškarac koji je pucao točno je znao tko je Escobar i išao je ka njemu, ne obraćajući pažnju na ostale goste koji su tog prijepodneva bili u kafiću.

Radošević je upucan sa sedam metaka, od kojih sa dva u glavu. Policijski očevid na mjestu događaja trajao je duže od tri sata, a policija je pretresla i okolne ulice u potrazi za tragovima, dok su helikopteri nadlijetali mjesto zločina u potrazi sa počiniteljima, piše Telegraf.

Dva dana nakon ubojstva, u štek stanu na Novom Beogradu uhićeni su Stefan Z. (28) i Luka V. (26), koji su dovedeni u vezu sa ubojstvom Escobara, a sa njima u stanu bila je i 17-godišnja djevojka.

U stanu je, među grickalicama, pronađen jedan od ključnih dokaza - pištolj koji je poslat na vještačenje kako bi bilo utvrđeno je li iz njega pucano na Radoševića.

Maloljetnici koja je uhićena sa osumnjičenima naposlijetku je određen pritvor jer se sumnja da je pomagala pri izvršenju kaznenog djela 'Teško ubojstvo', a tužiteljstvo je tereti i za kazneno djelo 'Nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija'. Ona je bila ključan svjedok u istrazi ubojstva i sumnjalo se da je bila upućena u planiranje likvidacije i radila logistiku.

Četiri dana nakon ubojstva raspisana je tjeralica za dvoje državljana Bosne i Hercegovine (BiH) zbog sumnje da su Stefanu i Luki pomagali da ubiju Escobara. Samo dan nakon raspisivanja tjeralice u Sarajevu je uhićena državljanka BiH Azra Š. (21).

Prema informacijama do kojih je došao Telegraf.rs, upravo je Azra bila ta koja je kontaktirala Radoševića i rekla mu da dođe probati vozilo koje su navodno prodavali, kako bi bila sigurna da će Escobar tog 9. ožujka da se pojavi na crpki, s obzirom na to da se on bavio otkupom i prodajom vozila.

"Gotovo istu ulogu imala je i maloljetnica koja je uhićena. Sumnja se da je mobilnim telefonom zvala Escobara. Policija je presrela čak 13 poruka koje su sa njim razmijenili. Inače, u ubojstvu Radoševića sudjelovalo je pet osoba. Raspisana je tjeralica za još jednim državljaninom Bosne i Hercegovine. Međutim, ono što za sada nije poznato jeste tko je naručio ubojstvo Radoševića", rekao je sugovornik Telegrafa u vrijeme kada je Azra uhićena. Inače, optuženi se brane šutnjom, te i dalje nije poznato tko je naručitelj ubojstva.

Marko P. iz Brčkog uhićen je 15. ožujka prošle godine. On je, navodno, u logistici te mafijaške likvidacije sudjelovao tako što je vozio glavne osumnjičene Luku i Stefana. On je, navodno, sa Azrom Š, otišao u Kraljevo, gdje su ukrali Golf 4 koji je korišten za bijeg nakon ubojstva, a potom zapaljen. Marko P. se sumnjiči da je bio osobni vozač Stefanu i Luki.

Marko P. je, prema saznanjima Telegrafa, u nekoliko navrata razgovarao sa Radoševićem. I on je sa Escobarom dogovarao kupovinu automobila kako bi bio siguran da će tog 9. ožujka doći na crpku. Za razliku od Marka P., koji je u vrijeme ubojstva bio u Beogradu, Azra Š. je policiji i pred sudom u Bosni i Hercegovini rekla da je iz Beograda otišla 7. ožujka.

Iako se Marko P. izjasnio da ne želi biti izručen Srbiji, i on i Azra izručeni su toj državi u srpnju 2023. godine. Optužnica za ubojstvo Ranka Radoševića Escobara poginuta je u rujnu 2023. godine.

Optužnicom se Stefan Z. i Luka V. terete za kazneno djelo 'Teško ubojstvo u suizvršiteljstvu' u stjecaju sa kaznenim djelom 'Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija'. Dok su Marko P. i Azra Š. optuženi za kazneno djelo 'Teško ubojstvo u pomaganju'. U optužnici su detaljno opisane uloge optuženih u ubistvu Radoševića.