OGRANIČENJE 50, A VOZIO 150 KM/H Mjesec dana pritvora jer je skrivio težak sudar sa pet teško ozlijeđenih osoba

Tuzla prometna nesreća
Tuzlanski.ba

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužitelja i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Smajla M.(24) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo 'Teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa' u vezi sa kaznenim djelom 'Ugrožavanje javnog prometa'.

On je osumnjičen da je 21. rujna 2023. godine oko 1 sat nakon ponoći, u tuzlanskom naselju Solana (sjeverna magistrala u Tuzli, sa dvije prometne trake u jednom smjeru), svjestan da se ne pridržava prometnih propisa i time dovodi u opasnost živote ljudi, sa koncentracijom alkohola u krvi od 0,65 promila, upravljao vozilom Mercedes lijevom prometnom trakom bezobzirnom brzinom od oko 150 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 km/h, dok se ispred njega u istom smjeru kretalo vozilo Toyota Yaris u desnoj prometnoj traci, a u kojem je bilo šest osoba. 

Uslijed ovakve vožnje i neprilagođene brzine, osumnjičeni  nije uspio sigurno zaustaviti vozilo kada je vozačica Toyote počela prestrojavanje u lijevu prometnu traku, nakon čega je ostvario kontakt prednjim čeonim dijelom Mercedesa sa lijevim bočnim dijelom vozila Toyota, koje se od siline udara odbilo naprijed, udarilo bočnim dijelom u prometne znakove i stup ulične rasvjete i prevrnulo na krov, a Mercedes je prednjim čeonim dijelom udario u stablo.

U prometnoj nesreći je pet osoba iz Toyote zadobilo teške tjelesne ozljede i hospitalizirane su u UKC-u Tuzla, dok su osumnjičeni i suvozač iz njegovog vozila lakše ozlijeđeni. Na vozilu Mercedes je vlasnik prijavio štetu od oko 100.000 KM.

Nakon obavljenog očevida, saslušanja svjedoka i drugih istražnih radnji Odjel kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla je 2. listopada 2023. godine nadležnom Tužiteljstvu dostavilo izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i predalo osumnjičenog u nadležnost Tužiteljstva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao Smajla M. Istražne radnje i potrebna vještačenja su u tijeku, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva Tuzlanske županije.