JEDAN POVEZAN S UBOJSTVOM U BIH Uhićena četiri Afganistanca zbog otmice i traženja otkupa

Otmica muškarac
Ilustracija

Djelatnici SIPA-e uhitili su u Sarajevu četiri osobe osumnjičene za otmicu i traženje otkupa za tri osobe. Uhićeni su državljani Afganistana, od kojih je jedan osumnjičen za ubojstvo u Bihaću.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, dana 17. 1. 2024. godine, na području Sarajeva, realizirali pretres jednog stambenog objekta i slobode lišili četiri osobe, državljanina Afganistana koja se sumnjiče da su od osobe koja ne boravi na teritoriju Bosne i Hercegovine tražili otkup za tri otete osobe, državljane Irana i Švicarske, u iznosu od 8.000,00 i 10.000,00 eura. Otkup je nakon toga i plaćen van Bosne i Hercegovine, a osobe puštene.

Ova organizirana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala otete osobe, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne ozljede, te je jedna osoba završila na bolničkom liječenju, priopćeno je iz SIPA-e.

Ubojstvo u Bihaću

Također, navodi se kako se jedna od osoba lišena slobode dovodi u vezu s kaznenim djelom 'ubojstvo' koje je izvršeno nad jednim od migranata u Imigracijskom centru Lipa u Bihaću, a koje se dogodilo 31. 12. 2023. godine. Osoba je lišena života tako što je izbodena nožem.

Navedene aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizirana grupa s područja Afganistana počinila kaznena djela organizirani kriminal, organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine i u vezi s kaznenim djelom otmica iz Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine kao i druga teška kaznena djela za koja se sumnja da su ih počinile osobe lišene slobode.

 Osobe lišene slobode su provedena u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Tijekom rada ostvarena je suradnja s policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske kao i Europolom i Interpolom Bosne i Hercegovine.