AKCIJA SIPA-e U Širokom Brijegu otkrivena tvornica za ilegalnu proizvodnju cigareta

SIPA policija
Ilustracija/Hercegovina.info

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u okviru operativne akcije 'Zip', na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja realizirali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Uhićeno devet osoba

Slobode je lišeno devet osoba nad kojima se u prostorijama SIPA-e vrši kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog. Njihov daljnji status će u zakonskom roku odrediti postupajući tužitelj, priopćeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Tijekom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veći iznos novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Istovremeno u okviru ove akcije, službenici MUP-a Republike Hrvatske, na svom području provode operativnu akciju kodnog naziva 'Veliki transport' usmjerenu na borbu protiv ilegalnih migracija.

Međunarodna akcija

Operativna akcija 'Zip' provedena je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela 'organizirani kriminal' u vezi s kaznenim djelima 'krijumčarenje osoba', 'organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata' propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine i u suradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, MUP-a Tuzlanske županije, te uz operativnu podršku Europola.

Tvornica u Širokom Brijegu

Također, nakon višemjesečne provedene istrage u suradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, zadokumentirano je krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Europske unije. Krijumčarenje je vršeno na način da su osobe prevožene skrivene u kamionima s teritorija Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Osim navedenog, policijski službenici SIPA-e su tijekom rada na predmetu, na prostoru Širokog Brijega otkrili tvornicu za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namijenjene za europsko tržište.