30 DANA PRITVORA Drogu držao u buretu i zakopanu po dvorištu

Amfetamin droga ilustracija
Droga/Ilustracija

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Almira J. (36) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je u suučesništvu sa njemu poznatim osobama počinio produženo krivično djelo 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga', a što se vezuje za veću količinu opojne droge ecstasy (MDMA) i amfetamin koja je pronađena u tuzlanskom naselju Bare u rujnu 2019. godine.

Almir J. je osumnjičen da je sa njemu poznatim suučesnicima tijekom 2019. godine, radi dalje prodaje, u dvorištu kuće u tuzlanskom naselju Bare, držao zakopano u zemlji, u vrećama i plastičnom buretu, više pakovanja sa oko 7300 tableta opojne droge ecstasy i više pakiranja praškaste droge amfetamin u ukupnoj količini od oko 11 kilograma.

Po nalogu Tužiteljstva i naredbi Općinskog suda Tuzla, 3. studenog 2021. godine, nakon duže istrage provedene sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TŽ, izvršen je pretres obiteljske kuće Almira J. u Tuzli, kada je pronađena manja količina opojne droge amfetamin.

Ranije je DNK vještačenjem utvrđeno poklapanje bioloških tragova izuzetih od Almira J. sa biološkim tragovima pronađenim na drškama vreća u koje je bila upakirana i zakopana droga 2019. godine.

Nakon obavljenog pretresa Almir J. je lišen slobode te je obavljena kriminalistička obrada. Uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu osumnjičeni je predat u nadležnost Tužiteljstva. Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. Istraga u ovom predmetu se nastavlja u suradnji sa Odsjekom za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga SKP MUP-a TŽ, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.